Column

All covered: 1.250 V-covers

Een jubileum, 1.250 covers van V.

Beeld de Volkskrant

Niet dat mij dat ooit gevraagd wordt, maar zou ik moeten uitleggen wat de Kracht is van de Beperking, in creatieve zin, dan zou ik geen betere casestudy weten te noemen dan de dik vierenhalf jaar geleden aan ons zelf opgelegde regel dat op de cover van de V steeds een covergrote V moet staan.

Typografisch gezien zit dat ding natuurlijk nogal in de weg. In de begindagen van V, lente 2011, probeerden we nog weleens te smokkelen. Als we een heel mooie coverfoto hadden, of een stemmig gerespecteerde dode, dan maakten we de V bijna onzichtbaar transparant, of duwden hem opzij of naar de achtergrond.

Selectie

Bekijk een selectie van de mooiste covers van V op de speciale tumblr-pagina.

Maar gelukkig - en excuses dat hier de berichten van het Ministerie van Zelffelicitatie beginnen, maar we vinden dat we het verdiend hebben - hebben we een strenge artdirector,Lucas van Esch, die met onnavolgbaar gevoel voor stijl er volledig op vertrouwde dat je juist als je het jezelf moeilijk maakt, altijd weer wat goeds weet te bedenken. Zeker als je goeie mensen hebt: beeldredacteuren Hilde Harshagen, Kaj van Ek, Lisa Klaverstijn en Io Cooman, opgezweept en ondersteund door onnavolgbare beeldbewerkers, begaafde vormgevers, vindingrijke illustratoren en de briljante maquettemaker Marc Visser, samen ook wel bekend als Studio V.

Met de cover van vandaag hebben we er 1.250 gemaakt, and counting.

En het leuke is: nu de V is uitgezaagd, in manshoog karton is opgetrokken, op de Ziggo Dome is geprojecteerd, in een schaap is uitgeschoren, in moshpits heeft gehost, in triplex, messing, verbandgaas, bladgoud, lego, appels, plexiglas, tuinkers, zegellak, kleurenklei, tanga en frietbakplastic is uitgevoerd, en in ledversie is vastgehouden door de Libertines, nu begint, voor ons althans, die letter echt een personage te worden waarvan je een beetje gaat houden.

We zien, vrees ik, nog voor ons dat we een keer een enorme V maken waar twee redacteuren in kunnen, die zich dan als V-muppet mee op straat laten fotograferen. Dan mag u ons gerust slaan hoor. Feliciteren mag ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden