Alkemade Bloemen mikken op vette lach

Theatervakmanschap draait om details. In 13-0-zeven, de derde voorstelling van het cabaretduo Alkemade & Bloemen, persifleert Roel Bloemen de keizer van de lach, Toon Hermans....

Hoe treffend de toon en intonatie van Bloemen en hoe manmoedig de poging ook Hermans te persifleren, de scène blijft een slap aftreksel vergeleken bij het werk van de meester.

Als acteurs zijn Roel Bloemen en Leo Alkemade sinds hun debuut in 2001 gegroeid en 13-0-zeven is wat betreft uitgangspunt interessanter en volwassener dan de twee voorgangers. In navolging van Droog Brood met Scènes voor de mensen nemen Alkemade & Bloemen in naar absurdisme neigende sketches relaties tussen mensen op de hak, alles in een mooi opgezette raamvertelling.

Het materiaal mag dan interessanter en volwassener zijn dan voorheen, nergens is 13-0-zeven als tragikomedie zo geslaagd als de voorstelling van Droog Brood die de afgelopen twee seizoenen was te zien.

De crux zit in details. De persiflage op Toon Hermans ontbeert de rust en vanzelfsprekendheid waarmee de cabaretgrootheid zijn alledaagse vragen poneerde. Hermans een tempootje te hoog spelen, zoals Bloemen doet, betekent vooral dat de bevreemdende levensvragen krachteloos de zaal in worden gegooid en dat er een platte grap aan te pas moet komen om de zaal uiteindelijk een lach te ontlokken.

Veel in potentie tragikomische sketches worden door opzichtig effectbejag de nek omgedraaid. Met ellenlange, grappig bedoelde opsommingen, herhalingen en abrupte wendingen mikken Alkemade & Bloemen in veel scènes op een vette lach. Ze bereiken het tegenovergestelde. Niet zelden gaat een scène als een nachtkaars uit.

Te vaak ook krijgt de pijn van de personages geen enkele kans om te ontroeren. Als een terminale kankerpatiënt in een mooie sketch afscheid neemt van een patatboer, wordt de scène abrupt afgebroken en overschreeuwd door het begin van de volgende sketch. Ook wordt het lied Rode wijn van Bram Vermeulen op onbegrijpelijke wijze verknipt en opgedeeld in emotieloze intermezzi. Het zijn details die maken dat in 13-0-zeven de tragiek vaak ver te zoeken is en de lach alleen loskomt als Alkemade & Bloemen er opzichtig om bedelen.


T/m 31 mei (www.alkemadeenbloemen.nl).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden