Alice in Wonderland

Singer-songwriter Djurre de Haan veegt in deze Alice in Wonderland losjes de boel bij elkaar met sferische coupletten vol echo's. Romana Vrede is in rood zo vilein en dwingend dat het stoomt uit haar theepothoed.

Annette Embrechts
null Beeld Phile Deprez
Beeld Phile Deprez

Alice in Wonderland (1865), het beroemde boek van schrijver en wiskundige Lewis Carroll, is in anderhalve eeuw uitgegroeid tot onuitputtelijk icoon van de verwarrende zoektocht van een jonge tiener naar identiteit: wie ben ik, waar moet ik naartoe en wat moet ik doen? Vragen waarop de 12-jarige Alice de antwoorden voor zich weg ziet schieten, omdat de raadselachtige wezens die ze in haar droomslaap tegenkomt haar slechts verder laten dwalen aan de hand van puzzels, opdrachten en taalspelletjes.

Regisseur Moniek Merkx van MAAS theater en dans vergroot in haar familiebewerking voor de grote zaal een aantal cryptische figuren uit tot verschillende karaktertrekken van Alice. Ze krijgt op haar 12de verjaardag een levensboek van een verlegen meneer (later het Witte Konijn). Bij het lezen ervan belandt ze via schoorsteen en spiegel al dromend in een wonderlijke wereld waarin het perspectief blijft kantelen. Decorontwerpster Sanne Danz illustreert dat mooi door de huiskamer met haard van diepte en perspectief te laten verschieten: soms dichtbij (dan is Alice groot), soms veraf, soms gehuld in een zee van door haar gehuilde tranen (dan danst Alice met kleurige vissen en kreeften). De stoet figuren (lees: karaktertrekken zoals verlegen, brutaal, extravert, weifelend) draagt kostuums in felle kleuren.

Romana Vrede is in rood zo vilein en dwingend dat het stoomt uit haar theepothoed. Singer-songwriter Djurre de Haan veegt losjes de boel bij elkaar met sferische coupletten vol echo's, totdat de groeispurt van Alice definitief doorzet en ze hoog boven iedereen uittorent.

undefined

Alice in Wonderland - Jeugdtheater

Door MAAS theater en dans. Vanaf 8 jaar.
15/1, Rotterdamse Schouwburg.
Tournee t/m 8/4.

undefined

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden