Review

Alex Roeka heeft zichzelf overtroffen

In Voort!, een ode aan het leven, heeft Alex Roeka zichzelf overtroffen. Zijn liedjes overstijgen de saaie eenvoud dankzij multi-instrumentalist Reyer Zwart.

Patrick van den Hanenberg
Alex Roeka. Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Alex Roeka.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Een sabbatical om te rusten en bij te tanken en dan weer fris het podium op. Van die positieve rust kwam bij Alex Roeka helemaal niets terecht. Passief, drinken, geen gevoel van eigenwaarde, geen ambitie en geen publiek: 'Ik had voor mijn eigen leugens geen kopers meer.'

Een bezoek aan de psychiater (echt of denkbeeldig, maakt niet uit) bracht hem eerder dan gepland tot het schrijven van donkere liedjes waar hij al sinds zijn debuut in 1996 het patent op heeft. Toch is die mislukte sabbatical vruchtbaar geweest. Roeka had in het verleden nog weleens de neiging zijn rauwe romantische idioom iets te dik aan te zetten, waardoor hij een karikatuur dreigde te maken van de man die tot diep in de nacht in de havens de kroegen afstroopt, naar de hoeren gaat en de ene na de andere liefdesklap te verwerken krijgt.

Ode aan het leven

In Voort!, dat in feite een ode aan het leven is, ook al is het leven op zich een tamelijk zinloze aangelegenheid, tempert hij zijn woordkeuze. Jammer is het daarom dat hij aan het eind van zijn iets te lange concert toch weer twee obligate drankliederen heeft gestopt.

Roeka - in alle opzichten schatplichtig aan Bob Dylan, Tom Waits en Leonard Cohen - verpakt zijn warme poëzie in simpele melodieën met standaard akkoordenschema's. Zijn liedjes overstijgen echter de saaie eenvoud door de toevoegingen van multi-instrumentalist Reyer Zwart, zoals een minimalistische toetsaanslag in het verpletterend mooie Nog altijd samen. Nog indringender is het lied waarin de zoon zich na vele jaren weer verzoent met zijn moeder. Roeka heeft zichzelf overtroffen.

Voort! Door: Alex Roeka. Gezien: 26/10, De Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee tot eind april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden