Boekentips Signalementen

Alex Boogers zoekt de jonge lezer en minister De Croo schetst een vrouwelijke toekomst

Essays van Piet Gerbrandy, verhalen van Caro Van Thuyne, Alex Boogers legt uit hoe je jonge lezers kunt begeesteren en de Belgische minister De Croo schetst een vrouwelijke toekomst.

€19,99

In het Vlaamse plaatsje Zoutaerde heeft Marine een expositie ingericht van de betoverend mooie schilderijtjes van de excentrieke, overleden Mirabelle D’Olders. Maar of dat een ontdekking zal betekenen, betwijfelt Marine, want in de galerie lijkt het stijfgeklede gezelschapje alleen oog te hebben voor elkaar en voor de drank. Tot zich een ongewone bezoeker aandient: ‘Over haar chique, hoerenrode wikkeljurk droeg ze een versleten mannensweater met het opschrift PLEASE TELL YOUR TITS TO STOP STARING AT MY EYES strak gespannen over haar indrukwekkende boezem. Ze keek ronduit woest. Haar lippen waren paars. Misschien werd dit toch nog een boeiende avond.’ Want jawel, deze dame is de eerste bezoeker die in beslag wordt genomen door Mirabelles werk. Uit ‘Lepeltjesgewijs’, een van de verhalen van Caro Van Thuyne (1970) in haar debuut Wij, het schuim. Naar eigen zeggen is Van Thuyne voorzien van een massief achterwerk, maar is haar proza verre van zwaarkonterig.

€18,99

De experimentele auteur Gust Gils (1924-2002) ligt op de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof, in ereperk E, dat is gereserveerd voor plaatselijke beroemdheden. In zijn nieuwe boek Heel de tijd brengt Leo Pleysier een bezoek aan dat graf – en aan dat van journalist en Hermans-fan Freddy de Vree vlak ernaast –, en noteert het grafschrift op de zerk van Gils: ‘Ik was een rusteloze geest/ Dit is niet/ Mijn laatste rustplaats/ maar mijn eerste.’

€24,99

Orerende stemmen en stoorzenders in de dichtbundel Vloedlijnen (Atlas Contact; € 21,99) van Piet Gerbrandy, van wie óók een essaybundel verschijnt: Grondwater, met stukken over Latijnse lyriek in de ­Middeleeuwen, de blinde bard Tsjêbbe Hettinga en Nobelprijswinaar Bob Dylan. Diens liedteksten zitten vol verwijzingen en zijn zo geconstrueerd dat ze nooit zijn vast te pinnen op één betekenis, net zomin als dat zou lukken bij andere grote dichters als T.S. Eliot, Paul Celan, Lucebert of H.H. ter Balkt.

€12,50

‘Elke schrijver die weleens een lezing houdt voor een groep leerlingen weet: verkoop ze geen onzin. Ze doorzien je. Ze willen vooral jou zien.’ Schrijver Alex Boogers put royaal uit eigen ervaringen in zijn manifest Lang leve de lezer. Daarin gaat hij de strijd aan met een fenomeen dat zijn broodwinning bedreigt: de ontlezing. Hoe kan het vuur in de Nederlandse literatuur weer ontbranden, waardoor ook jonge lezers in tijden van de smartphone door romans worden begeesterd? De schrijver moet zichzelf durven over te geven aan de waanzin in zijn hoofd, meent Boogers. ‘Het ego moet worden afgebroken.’

€19,99

Een mannelijke politicus die zich als ­feminist positioneert – de Belg Alexander De Croo behoort tot die groep. In zijn De eeuw van de vrouw legt deze Vlaamse ­liberaal uit hoe feminisme ook mannen bevrijdt. Sinds drie jaar is hij ­minister voor Ontwikkelingssamen­werking, een baan die hem over de hele wereld brengt. Zijn constatering is dat Europa net zozeer een probleem heeft als de rest van de wereld, wanneer ‘volledige gelijkheid’ van mannen en vrouwen het doel is. Ook in dit deel van de wereld is nog veel te winnen. Hij wil mannen ervan overtuigen ‘dat hun vrijheid onlosmakelijk verbonden is met die van vrouwen, zoals Martin Luther King het zei over zwart en blank’. De toekomst zal vrouwelijk zijn, stelt De Croo.

€21,99

Het hart van de Belgische actrice Leen Dendievel sloeg op hol, maar ze had geen idee waardoor. Dus ging ze op onderzoek uit. Gesprekken met lotgenoten en andere ervaringsdeskundigen gaven haar inzicht over waar paniekaanvallen vandaan kunnen komen. In Asem gaat ze in op het belang van het vinden van ademruimte in hectische tijden. En op de juiste voeding. Ze geeft praktische tips en legt uit waarom het voornemen geen angst meer te hebben niet werkt. Bovendien duikt Dendievel de wetenschap in om te achterhalen waar haar angstaanvallen precies vandaan kwamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden