Album

Alard verliest op het vijfde deel met Bach-werken nooit zijn doel uit het oog: de laatste noot ★★★★☆

Merlijn Kerkhof
null Beeld

De Fransman Benjamin Alard neemt alle klavierwerken van Johann Sebastian Bach op. Het interessante is dat hij de composities voor zover mogelijk chronologisch ordent: we horen Bach gedurende de reeks groeien. Dit vijfde deel omspant de periode 1708 tot 1717, toen de componist in Weimar werkte.

Ook interessant: Alard wisselt af tussen de toetsinstrumenten uit Bachs tijd. Dit vijfde deel bevat drie albums, een is volgespeeld op orgel (de opener is de bekende Toccate in d-klein, BWV 565), een op klavecimbel met pedaal en een op het intieme klavichord.

Op al die instrumenten kan Alard even goed uit de voeten. Hoor hem in de Fantasie in a-klein (BWV 904): majestueus, standvastig. Zijn klank op de snaarinstrumenten is rijk, de versieringen zitten vol finesse, maar hij verliest nooit zijn doel uit het oog: de laatste noot. De Toccata in G (BWV 916), gespeeld op klavichord, is een proeve van stabiliteit, van in- en overzicht. Als volgende deel belooft Alard het eerste Wohltemperierte Klavier.

Benjamin Alard

Bach: The Complete Works for Keyboard (5)

Klassiek

★★★★☆

Harmonia Mundi

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden