AL DANSEND DE EIGENWAARDE OPPOETSEN

*******..

JPE

Take the Lead

Regie Liz Friedlander.Met Antonio Banderas, Rob Brown.In 30 zalen.

In de openingsscène van Take the Lead prepareert een keurig blank stel zich om te gaan ballroomdansen, en maakt een ruige, zwarte jongen zich op voor een schoolfeest. Beelden van een baljurk worden afgewisseld met een afgezakte spijkerbroek; een zwarte lakschoen met een sneaker. Op de soundtrack klinkt Gershwins I Got Rhythm en stampende hiphop. Het is direct duidelijk: in het vervolg zullen deze werelden op de een of andere manier samenkomen.

Take the Lead, het speelfilmdebuut van de videoclip- en commercialregisseur Liz Friedlander, is – zo wordt vooraf gemeld – geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. Het betreft hier de geschiedenis van dansinstructeur Pierre Dulaine, een in Frankrijk geboren dansgrootheid (er is een gecompliceerde technische figuur naar hem vernoemd) die elfjarige schoolkinderen uit zwarte New Yorkse achterstandwijken bekend maakte met ballroomdansen.

In Take the Lead zijn de kinderen vervangen door adolescenten; Dulaine (Antonio Banderas) meldt zich als vrijwilliger op een highschool in de Bronx, nadat hij heeft gezien hoe een zwarte jongen de auto van de directrice aan diggelen heeft geslagen.

In de donkere krochten van de school leert hij het zootje ongeregeld de foxtrot, de wals en de tango. Dulaines pupillen winnen vervolgens een prestigieuze danswedstrijd waaraan ook wordt meegedaan door professionele dansers en ze vinden hun gevoel voor eigenwaarde terug.

Heel waarschijnlijk is het allemaal niet. De drijfveren van Dulaine worden geen moment duidelijk; waar zijn idealisme vandaan komt evenmin.

Aan de andere kant: in het RTL4-programma Dancing with the Stars bewees ex-Feyenoordspeler John de Wolf recent dat zelfs de grootste rouwdouwer de beginselen van stijldansen onder de knie kan krijgen. En Banderas is best charmant als de ingoede Dulaine die zijn dansstudio laat voor wat hij is en niet ziet dat zijn assistente meer dan vriendschappelijke gevoelens voor hem koestert. JPE

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden