AIVD waarschuwde voor onvoldoende bewustheid

De geheime dienst AIVD heeft de overheid en bedrijven vorig jaar al verschillende keren gewaarschuwd dat ze zich onvoldoende bewust zijn van het gevaar van digitale spionage, zoals vermoedelijk in de DigiNotar-affaire is gebeurd. De overheid en bedrijven moeten 'essentiële' systemen deugdelijk beveiligen om spionage en uitval van systemen op grote schaal te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat het bewustzijn van spionage laag is, meldde de dienst in het jaarverslag over 2010.

Gebouw AIVD in Zoetermeer Beeld
Gebouw AIVD in Zoetermeer

'Instellingen en bedrijven realiseren zich niet altijd dat zij over informatie of kennis beschikken die waardevol is voor buitenlandse inlichtingendiensten', schreef de inlichtingendienst. 'Dit komt omdat hun focus is gericht op goede resultaten en niet op bescherming van onvermoede dreigingen. De kennis over spionage is beperkt'.

In de DigiNotar-zaak hebben vermoedelijk hackers van de Iraanse autoriteiten de systemen in Nederland gekraakt en informatie van Iraanse tegenstanders van het regime in Nederland gestolen. Maar dit is niet het eerste incident. In 2010 werden al meer spionageactiviteiten van hackers op Nederlandse systemen waargenomen uit onder meer China en Rusland.

De AIVD is daarom vorig jaar begonnen met een programma om het bewustzijn van de risico's van spionage te verhogen bij enkele tientallen overheden, bedrijven, onderzoeksinstellingen en universiteiten in Nederland. Dat bleek hard nodig, omdat de geheime dienst constateerde dat de dreiging van dit soort digitale aanvallen tegen elektronische netwerken in Nederland al groot is en in de toekomst zal toenemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden