Airbnb laat ook Nederlanders hun huis delen met vluchtelingen. Waarom nu?

Er is inmiddels genoeg opvangcapaciteit, toch begint Airbnb ook in Nederland met zijn initiatief waarbij mensen tijdelijk vluchtelingen in huis kunnen nemen zonder dat ze daar een vergoeding voor krijgen.

null Beeld anp
Beeld anp

Na Frankrijk, Canada, Griekenland, Duitsland, Italië, de Verenigde Staten en Spanje is nu ook Nederland aan de beurt. Nederlanders die een kamer over hebben en een vluchteling in huis willen nemen, kunnen via de veelgebruikte dienst kenbaar maken dat ze dit gratis willen doen. Aan deze mogelijkheid is nog nauwelijks ruchtbaarheid gegeven en Airbnb zelf is niet scheutig met mededelingen. 'Iedereen kan zich nu aanmelden'; meer wil een zegsman niet kwijt. Het bedrijf wil ook niet zeggen hoeveel mensen zich al hebben aangemeld en met welke organisaties wordt samengewerkt.

Een ervan is in ieder geval Takecarebnb, zegt directeur Maja Grcic desgevraagd. Haar organisatie brengt huiseigenaren en vluchtelingen bij elkaar op basis van gedeelde interesses. Tot nu toe zijn er ongeveer honderd matches gemaakt. Maar dat gaan er volgens Grcic een stuk meer worden nu Takecarebnb samenwerkt met Airbnb, dat volgens haar vanaf komende zomer in Nederland de boer op gaat met het programma.

'Geen urgentie'

Het COA (Centraal Orgaan voor Asielzoekers) werkte in het verleden samen met Takecarebnb, maar deze samenwerking staat inmiddels op een laag pitje, zo zegt een woordvoerder: 'Er zijn nog wel contacten, maar de urgentie is inmiddels weg. Er is genoeg opvangcapaciteit en de doorlooptijd van asielaanvragen is aanzienlijk korter dan in 2015-2016.' Ook een woordvoerder van Vluchtelingenwerk, dat niet bij het programma van Airbnb is betrokken, onderschrijft dit beeld: 'De urgentie van twee jaar terug is er echt niet meer. De achterstand is bijna ingelopen.'

Het is Takecarebnb echter niet te doen om mensen in nood te helpen met tijdelijke ruimte, benadrukt Grcic. 'Het gaat ons om integratie. En hoe kan dat beter door mensen met gelijke interesses bij elkaar te brengen?' Er moeten nog wat it-systemen worden klaargestoomd, maar verder is Takecarebnb klaar voor de door Grcic verwachte toeloop van mensen die een kamer in hun huis beschikbaar willen stellen aan mensen in nood.

Tussen de koeien is vluchteling Joumaa gelukkig

Joumaa Mamoun kwam op een boerderij terecht via stichting Takecarebnb, die vluchtelingen met een verblijfstatus koppelt aan Nederlanders die een kamer over hebben. Op het azc was niets te doen. Nu staat Joumaa elke dag om vier uur op voor de eerste melkronde. (+)

Sandy

Het wereldwijde programma is niet alleen voor asielzoekers bedoeld maar ook voor slachtoffers van bijvoorbeeld natuurgeweld. Als een agentschap - in Nederland Takecarebnb - een woning zoekt, ziet het de woningen die gratis beschikbaar zijn. Als ze een match vinden, nemen ze contact met de verhuurder op om er zeker van te zijn dat de twee inderdaad bij elkaar passen. Het platform werkt voor het overige hetzelfde als het commerciële gedeelte van Airbnb.

Het initiatief van Airbnb gaat terug tot 2012, toen de orkaan Sandy over de Amerikaanse Oostkust raasde een daar veel mensen dakloos maakte. Een Airbnb-verhuurder had toen het idee om haar kamers gratis beschikbaar te stellen. In de jaren daarna gebeurde dit nog vele malen. In juni kondigde Joe Gebbia, mede-oprichter van Airbnb, een ambitieuzer initiatief aan. Niet meer reageren op het moment dat er ergens een crisis is, maar - in de woorden van dezelfde Gebbia - 'het benutten van natuurlijke vrijgevigheid op dagelijkse basis'. Het past hiermee naadloos in het streven van Airbnb zichzelf een gunstiger imago aan te meten, als tegenwicht voor de groeiende kritiek waarmee hippe deeleconomiebedrijven als Airbnb en Uber de laatste tijd te maken krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden