Ai Weiwei sluit Deense tentoonstelling uit protest tegen asielwet

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft uit protest tegen de aangescherpte Deense asielwet zijn tentoonstelling 'Ruptures' in Kopenhagen gesloten. De solotentoonstelling zou nog tot april bij de Faurschou Foundation te zien zijn.

Anna van Leeuwen
Directeur Jens Faurschou (L) van de tentoonstellingsruimte samen met de Chinese kunstenaar Ai Weiwei Beeld Instagram Ai Weiwei
Directeur Jens Faurschou (L) van de tentoonstellingsruimte samen met de Chinese kunstenaar Ai WeiweiBeeld Instagram Ai Weiwei

Woensdagmiddag liet Ai Weiwei op zijn Instagram-account weten dat hij de tentoonstelling sluit als reactie op de asielwet die gisteren in het Deense parlement is aangenomen.

De directeur van de tentoonstellingsruimte, verzamelaar en adviseur Jens Faurschou, laat op Instagram weten dat hij het besluit van de kunstenaar respecteert. Verder betreurt Faurschou de 'symbolische en inhumane' positie die Denemarken inneemt in de vluchtelingencrisis.

Ai Weiwei mengt zich graag en vaak in politieke kwesties, zowel in China als daarbuiten. Het kwam hem in 2011 op gevangenschap en huisarrest in China te staan. Dat heeft hem niet afgeschrikt. Hij bouwde zelfs in miniatuur zijn leven in gevangenschap na, zodat iedereen kon zien hoe het de kunstenaar die 81 dagen was vergaan in zijn cel, continu geflankeerd door twee bewakers.

Interview Volkskrant Magazine
In december publiceerde Volkskrant Magazine een interview met Ai Weiwei: 'Ik heb niet veel vertrouwen in individuen'

Lego

De tentoonstelling in Faurschou Foundation heette 'Ruptures' omdat, zoals het persbericht vermeldt, 'zijn artistieke werk sterk is gekenmerkt door onderbrekingen en commotie'. De onderbreking van deze tentoonstelling past daarbij nu ook.

De kunstenaar heeft een trouwe en grote schare volgers op Twitter en Instagram en zet die media in bij zijn politieke protest. Eind vorig jaar richtte hij zijn verontwaardiging ook op een product van Deense makelij. Het ging toen niet om een wetsvoorstel, maar om speelgoed: Lego. Het bedrijf had een grote bestelling van de kunstenaar geweigerd, volgens de kunstenaar omdat hij het speelgoed voor politieke kunst wilde gebruiken.

Nadat Ai Weiwei hierover online zijn beklag deed, wilden fans uit alle hoeken van de wereld hem van legoblokjes voorzien. Onlangs heeft Lego naar aanleiding van die ophef het beleid rondom 'bulkbestellingen' gewijzigd.

Of Ai Weiwei's protest wat betreft de Deense wetswijziging ook vruchten afwerpt, valt te betwijfelen, aangezien eerdere kritiek op het voorstel vanuit het Europees Parlement en mensenrechtenorganisaties niet heeft mogen baten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden