Agenda

De Kleine Patriot; of de Grote Anton Mussert Show door Growing Up in Public is een portret van NSB-voorman Anton Mussert....

theater
Waarom vloog je van ons heen in je jetplane? door tg. BloodyMary is een ode aan John Denver. Een reprise. Vier vrouwen noemen zich Johns’ Apostelen en nemen zich voor de wereld de redden. Tekst en regie: Marije Gubbels. Vrijdag in Hengelo (Rabotheater), zaterdag in Hoofddorp (Oude Raadhuis), zondag in Assen (Axis Festival), 19 t/m 21 september in Amsterdam (Theater Bellevue).

theater
Odyssee - De wraak van de zee, Homerus’ epos in een bewerking van Peter Sonneveld en Lex Bohlmeijer. Een solo door Paul R. Kooij bij Bonheur, in het eigen theater aan de Eendrachtsstraat in Rotterdam. Van 19 september t/m 18 november; première op 21 september.

theater
Revolutions in Therapy van Nadia Ross door Sto Union (Canada) onderzoekt de relatie tussen psychotherapie, metafysica, meditatie en de aard van het theater. Zaterdag om 19.30 uur in de Rotterdamse Schouwburg.

theater
Shylock, een solo van Gareth Armstrong, die al jaren is verbonden aan de Royal Shakespeare Company. Hij maakte de joodse koopman van Venetië tot hoofdpersoon van zijn voorstelling, bekeken door de ogen van diens trouwe vriend Tubal. Zaterdag in Theater Lantaren/Venster, Rotterdam.

theater
Van alle tijden, lunchtheatervoorstelling van Daniël Samkalden over vier jongens op de drempel van een leven als acteur. Regie: Johan Timmers. Van 19 september t/m 1 oktober om 12.30 uur in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Abigail’s Party van Mike Leigh door theatergroep Het Vervolg gaat over een ‘gezellig’ avondje bij de buren, dat vreselijk uit de hand loopt. Reprise. Op 20 september in Sittard (Stadsschouwburg), 21 september in Arnhem (Schouwburg), 22 t/m 24 september in Bellevue, Amsterdam.

theater
LDNDN, theatrale installatie op basis van Lange dagreis naar de nacht van Eugene O’Neill door Theaterwerkplaats Generale Oost in regie van Eric de Vroedt. De toeschouwers zitten als voyeurs dicht op een ‘hyperrealistisch’ familiedrama. Vanavond en vrijdag in Theater a/d Rijn in Arnhem.

theater
Lieg ik soms? van Laura Dolron is gebaseerd op de Amerikaanse documentaire Paperclips over scholieren, vooroordelen en de holocaust. Door Noord Nederlands Toneel in De Machinefabriek in Groningen, vanavond t/m 23 september.

theater
Coriolanus, Shakespeare’s Romeinse tragedie door Theatergroep Aluin in regie van Erik Snel. Reprise van succesvolle voorstelling uit 2001, waarmee Aluin haar 15-jarig bestaan viert. Vanavond t/m zaterdag in Villa Concordia, Utrecht; 21 t/m 23 september in Rozentheater, Amsterdam.

theater
Woord. van Gerardjan Rijnders (tekst) en Rieks Swkarte (regie) gaat over twee architecten op zoek naar het geheim van de Gordobese gulden snede. Met nuchter commentaar van hun secretaresse (Joke Tjalsma). Reprise uit 2004. Vanavond t/m zaterdag in Toneelschuur, Haarlem; 19 september in Den Haag (Theater a/h Spui), 20 en 21 september in Leiden (LAKtheater), 23 september in Eindhoven (Plaza Futura).

theater
Don Carlos van Schiller in regie van Theu Boermans, door Toneelgroep Amsterdam. Met Fedja van Huêt in de titelrol, de kroonprins van Spanje die verliefd is op zijn stiefmoeder. Vanavond t/m 22 september in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

theater
Zijde, solo door Porgy Franssen, die de geschiedenis vertelt van een Franse handelaar in zijderupsen in de negentiende eeuw. Een tekst van Alessandro Baricco, geënsceneerd door Dirk Groeneveld. Met muziek van David Dramm. Een Orkater-productie. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 21 t/m 23 september in Den Bosch (Verkadefabriek), 24 september in Tilburg (Schouwburg), 27 september in Enschede (Twentse Schouwburg).

theater
Wat voor Brommertje met verchroomd stuur van Georges Perec, een solo door Martijn Nieuwerf van ‘t Barre Land. In combinatie met Nijinski.dagboek.fragmenten (reprise), vanavond t/m zaterdag in De Brakke Grond, Amsterdam.

theater
Alles moet weg!, (reprise) locatietheater door Els Inc. in regie van Arie de Mol. Realityklucht over een verzorgingsstaat in de uitverkoop. Van 21 t/m 24 en 28 t/m 30 september in Dordrecht, Kunstmin en 5 t/m 8 oktober in Delft, Duwo Conferentiecentrum (Kanaalweg 3).

theater
Faust van Goethe in een vrije bewerking van regisseur/acteur Ab Gietelink. Deze Faust is een tv-presentator die in de oorlog in Afghanistan tot inzicht komt. Een poppenspel met acteurs en film op locatie. Vanavond t/m zaterdag in De Burcht, Leiden, 19 t/m 22 september in Antoniuskathedraal, Breda (www.theaternomade.nl).

dans
Make Love, Not War van Introdans bestaat uit een nieuwe choreografie van Erik Constantin, een reprise van Wiggers’ Gilles en De Groene Tafel, Kurt Jooss’ beroemde dansstuk uit 1932 dat niet eerder door Introdans werd uitgevoerd. Zaterdag (première) en zondag in Arnhem (Schouwburg), op 20 september in Nijmegen (Stadsschouwburg), 22 september in Zutphen (Hanzehof).

dans
Replacement van Meg Stuart en Damaged Goods gaat over het ‘monsterlijke’ in de mens. De dansers bewegen in een spectaculair decor met scheve muren en vloeren, dat de ‘fantoompijn’ van het leven symboliseert. Muziek: Hahn Rowe. Vrijdag en zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg.

dans
Jewels door Het Nationale Ballet is een drieluik van Balanchine, geïnspireerd op drie edelstenen: de smaragd, de robijn en de diamant. Live begeleid door Holland Symfonia. Vrijdag, zondagmiddag, maandag- en dinsdagavond in Het Muziektheater, Amsterdam; 21 september in Groningen (Stadsschouwburg) en 23 september in Goudse Schouwburg.

dans
Wensloos gelukkig van Hans Tuerlings door Raz heeft als ondertitel: ‘about all that is being left out, forgotten, kept silent, excluded or repressed, etc...’ De muziek is van Larry Steinbachek. Vanavond t/m zaterdag in Schouwburg Tilburg, op 19 september in Haarlem (Toneelschuur).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden