Afvaart

Zo, hè hè, ze zijn weer thuis, bij de publieke omroep. Alle grote publiekstrekkers zitten op hun plek, zaterdag en zondagavond....

Paul de Leeuw begon met griep aan Lieve Paul. Zonder kijkerswensen, wel met vragen, die ene Jacqueline uit het publiek met Google ging beantwoorden.

De Leeuw was als vanouds: de gangmaker. Iedereen was er weer: huisschlemiel Adje, het orkestje van Cor Bakker en een goedlachs publiek dat zich een gezellig middagje Almere niet laat ontnemen. Ook de kijkers waren er weer: anderhalf miljoen. En toch leek er iets te ontbreken. Fut en vuur.

De vrolijke chaos uit Mooi! Weer De Leeuw was nu vervangen door een veel gestructureerdere aanpak, die het een stuk saaier maakte. Kijkersvragen waren er ook nauwelijks, en na een uur had je nog geen idee waarom je ze zou insturen. Nog even aan sleutelen.

‘Nou, sapperdeflappie!’ Jos, boer zonder vrouw, met twee dochters en op tafel 831 brieven van verse liefdes met hitpotentie. Alles was als vanouds bij Boer zoekt vrouw: Yvon Jaspers, de boerenbonte interieurtjes, de boeren zelf en hun nerveuze, onhandige blikken op de foto’s van al die vrouwen in bikini en met Kerstmuts.

Bloemenboer Hans had 130 brieven gekregen. ‘Allemaal leuke, spontane meiden.’ Vader Frits, weduwnaar met zacht Brabants gezicht, had er 26. Onder meer van Ina, een ‘leuke, vlotte griet’. Als ze ‘een klik’ zou voelen, beloofde ze een leven dat een feestje zou worden. Frits: ‘Ik krijg gewoon de rillingen, dat vind ik echt prachtig’. De verhaallijnen waren weer ouderwets traag, maar vermoedelijk is dat een van de pijlers van deze geheide kijkhit.

Zondag begon bij de VPRO De Beagle, de langverwachte zeilreis in het kielzog van Charles Darwin, door Lex Runderkamp, met onder anderen Darwins achterachterkleinzoon en schrijver Redmond O’Hanlon. Het was de aftrap van een tocht van acht maanden en 35 delen televisie. De eerste aflevering was een wel erg gedetailleerde beschrijving van de voorbereidingen. Er waren problemen, met de ‘min 80-vriezer’, met internet en televisie. Op de achtergrond klonken nerveuze violen, maar spannend werd het nog niet. De kok gaf een kijkje in de keuken. 300 kilo bloem. Groenten. Spijs, ‘want het is bij ons straks ook Sinterklaas’. Ik miste die ene afwezige: Midas Dekkers, voortijdig afgehaakt wegens ‘verschil van inzicht’. Helaas heeft niemand zijn rol als vrolijke dwarsdenker overgenomen. De voice-over: ‘We zijn aan iets ongemeen groots begonnen.’

Ai, ai, kapitein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.