Afrikaanse verkiezingen die wél spannend zijn

Het is een maand vol verkiezingen in Afrika: in Botswana, Niger, Tunesië en, morgen, in Mozambique. Maar in deze landen stond de uitslag – herverkiezing van de zittende president – al lang van te voren vast....

Marnix de Bruyne

Het West-Afrikaanse land was lange tijd een voorbeeld van stabiliteit. In 2002 brak echter een burgeroorlog uit die het land in tweeën spleet, waarbij de rebellen heersten in het noorden en de regering in het zuiden. Vredesverdragen van 2007 en 2008 voorzagen in verkiezingen, waarin drie zwaargewichten het nu tegen elkaar opnemen: Laurent Gbagbo, president sinds 2000, Alassane Ouatarra, oud-premier van 1990-1993, en Henri Bédié, president van 1994-1999.

Jeune Afrique besteedt in zijn dubbeldikke nummer van deze en vorige week nauwelijks aandacht aan deze mannen, maar aan hun vrouwen. Want de volkswijsheid mag luiden dat achter elke grote man een vrouw staat, in Abidjan geldt dat ze ‘naast hen staan en soms zelfs voor hen’, aldus het driedubbelportret.

De drie vrouwen voeren onvermoeibaar campagne voor hun echtgenoten. Simone Gbagbo (60) is daarin het krachtdadigst. De ‘Tropische Clinton’, vicepresident van Gbagbo’s partij, staat voor dag en dauw op om ‘met een onthutsende energie’ afspraken af te werken. Anders dan haar man ‘die vaak een middagdutje doet’. Ze is ook niet bang in het noorden de rebellen op te roepen hun wapens in te leveren.

De blanke Dominique Ouatarra (56) werd rijk dankzij een groot vastgoedbedrijf, ze bezit twaalf commerciële radiozenders in West-Afrika en is ‘geheel onafhankelijk’ van haar man. De ‘witte duif’ leidt ook een belangrijke hulporganisatie: Children of Africa. Bédié (72) doet dat ook (Servir) en is mogelijk het populairst, maar ook het minst politiek.

Wie leest over het werk van deze vrouwen, zou bijna denken dat Ivoorkust een normaal land is geworden. Volgens een peiling krijgt president Gbagbo 42 procent van de stemmen en verslaat hij in een tweede ronde Bédié nipt – maar kan hij ook verliezen.

De peilers vroegen ook of de verkiezingen ‘werkelijk iets kunnen veranderen’ in Ivoorkust. 95 Procent vindt van wel. ‘Geruststellend voor degenen die dachten dat de Afrikanen niet meer in verkiezingen geloven’, aldus Jeune Afrique.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden