Afrika's grootste stem terug van weggeweest

Het was een blinkend affiche in een overvol festivalweekend: Youssou N'Dour, de grootste Afrikaanse stem van de afgelopen dertig jaar, op het Afrika Festival te Hertme. En dus op het podium van een openluchttheatertje achter een Overijsselse dorpskerk. Sfeervol. En om die reden niet te missen.

Robert van Gijssel
De Senegalese muzikant Youssou N'Dour (midden) met zijn band Le Super Etoile de Dakar tijdens het BAM Howard Gilman Opera House in New York. Beeld Getty
De Senegalese muzikant Youssou N'Dour (midden) met zijn band Le Super Etoile de Dakar tijdens het BAM Howard Gilman Opera House in New York.Beeld Getty

Dat vonden er meer. Op zondag raakte het Afrika Festival dik uitverkocht en dat is de afgelopen zesentwintig jaar weleens anders geweest. Ook in dat opzicht was Youssou N'Dour te Hertme een mijlpaal.

Wat hadden we 'Koning You' gemist, de laatste jaren. Na zijn prachtplaten Egypt (2004) en Rokku Mi Rokka (2007) leek de Senegalees zich vooral bezig te houden met politiek en activisme in zijn thuisland. Hij kandideerde zich voor de Senegalese presidentsverkiezingen in 2012. Werd een jaar later minister van Cultuur. Hij ontfermde zich over de Dakarese jeugd en liet die de muzikale talenten ontplooien in zijn Xippi-studio. En zelf optreden ho maar.

Maar gelukkig is N'Dour terug. Hij speelde eerder al op festival Amsterdam Roots, en vorig jaar nog in de Melkweg. En als je hem zo bezig ziet op dat rustieke podium in Hertme, ingeklemd tussen veertien bandleden, dan realiseer je je ook dat de wereld nog lang niet zonder hem kan.

Godswonder

Zijn stem is natuurlijk een godswonder, dat wisten we al, maar het is goed te constateren dat N'Dour op zijn 56ste nog altijd zingt met het volume van een misthoorn. Zoals zijn tenor in het refrein van bijvoorbeeld Mame Bamba omhoog kringelt, in jubelende aanroepingen die de vogels uit de omringende bossen jagen: onwaarschijnlijk mooi.

En hij weet het, dat straalt N'Dour wel uit. Als hij in zijn zangpartijen het lijntje met het hogere even laat vieren, zoekt hij contact met het publiek. Hij trekt drieduizend man naar zich toe, dwingt iedereen om mee te dansen en zijn hits Set en 7 Seconds mee te zingen. Als het podium wordt bestormd door twintig aanbidders die zich niet meer weten te beheersen, trekt er een minuscuul lachje over zijn gezicht. Maar dan, na een minuutje, toch een haast onzichtbaar knikje naar het veiligheidspersoneel: kunnen deze dansende mensen even van het podium worden geveegd misschien? N'Dour heerst.

Afrika Festival Hertme: Youssou N'Dour,
03/07,
openluchttheater Hertme

null Beeld Getty
Beeld Getty

Ongekend strak

En dat kan ook, als je zo op de schouders wordt gedragen door je bandleden. Wat speelt N'Dours ritmesectie (drums, djembé, tama-trommels) ongekend strak en bijna misdadig groovend, naast hoogglanzende gitaren in van die heerlijke Afrikaanse breipatronen. Zo mengt N'Dour keiharde Senegalese dansmuziek steeds met funky westerse pop, die voor iedereen te bevatten is.

In die kunst is N'Dour nog altijd de grootmeester: zijn fenomenale, twee uur durende show in Hertme was voor die stelling het doorslaggevende bewijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden