Afkeer Bush is Dixie Chicks niet erg duur komen te staan

Hun vaderlandsliefde werd in twijfel getrokken, ze werden met de dood bedreigd en radiostations weigerden hun muziek te draaien. Maar voor de Dixie Chicks blijkt het geen probleem....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

De Texaanse country-band kwam op 23 mei met een nieuwe cd, Taking the Long Way. Het album schoot meteen naar de top van de Billboard-hitlijsten in de VS, ondanks de problemen die ontstonden nadat zangeres Natalie Maines in 2003 president Bush onder vuur had genomen.

‘Jullie moeten weten dat we ons schamen dat de president van de Verenigde Staten uit Texas komt’, zei zij in Londen, vlak voor het begin van de oorlog in Irak. Meteen volgde de afwijzing in de country-wereld, inclusief bijeenkomsten waar de cd’s van de Dixie Chicks collectief werden vernietigd.

Maar Maines zei vorige maand in het tijdschrift Time dat ze maar één ding betreurt – de excuses die ze Bush later aanbood. ‘Ik vind niet dat hij ook maar enig respect verdient.’ Zoals Time schreef: ‘Maines is een van die mensen die zijn geboren met een opgestoken middelvinger.’

Voor veel country-liefhebbers zijn de progressieve opvattingen van Maines, Martie Maguire en Emily Robison nog steeds vloeken in de kerk. De zenders in het genre blijven ijzig tegenover de drie vrouwen.

Dit voorjaar deed de single Not Ready To Make Nice (vrij vertaald: niet bereid om het gezellig te houden) het redelijk. De vraag was of het even eigenzinnige album beter zou verkopen. Toen Time de Dixie Chicks op het omslag zette, noemde het weekblad Taking the Long Way een ‘referendum’ onder fans, met een onzekere uitkomst.

Zij hebben collectief ‘ja’ geantwoord. Meer dan een half miljoen mensen kochten de cd; afkeer van de president hoeft succes dus niet in de weg te staan. De rocker Bruce Springsteen en de rapper Kanye West, die zich ook tegen Bush uitspraken, hadden dit al bewezen.

De fans zijn de groep trouw gebleven, of de Chicks hebben zelfs een breder publiek dan werd aangenomen, een basis die zich kan vinden in de sentimenten die klinken op Not Ready to Make Nice: ‘Ik heb een prijs betaald / En ik blijf die betalen.’ Plus: ‘Ik ben nog steeds woedend.’

Hoe dan ook bestendigen de zangeressen met de nieuwe cd hun status als de bestverkopende vrouwelijke popgroep ooit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden