De boekenluisteraar Nienke van Hichtum

Afke’s tiental verdient een professioneel ingesproken luisterboek

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. Deze week: Afke’s tiental.

Het is Boekenweek, maar luisterboeken doen daar niet aan mee. Of, mogen daar niet aan meedoen, om het even scherp te stellen, want die hebben hun eigen week. Van 2005 tot 2017 werd De week van het luisterboek nog georganiseerd door de stichting CPNB, maar die moest een aantal activiteiten staken in verband met bezuinigingen. De week werd vanaf dat jaar overgenomen door onlineboekenplatform hebban.nl, dat in de week van 29 april tot 5 mei opnieuw zal tekenen voor de organisatie. Daarover later meer dus.

In de Boekenweek zelf zal er ook veel geluisterd kunnen worden, want het is bij uitstek het moment om Nederlandse schrijvers overal te zien en horen optreden. Vooral de schrijver van het Boekenweekgeschenk, Jan Siebelink, mag een doosje hoestpastilles in de binnenzak steken, want hij zal van hot naar haar worden gereden tijdens de Boekenweek om voor te lezen, in gesprek te gaan en te signeren. Het Boekenweekgeschenk dat hij schreef, Jas van belofte, is overigens wel meteen beschikbaar als luisterboek, via de site passendlezen.nl. Tot zover de dienstmededelingen, want er is wel wat meer aan de hand in de Boekenweek. Neem alleen al het thema ‘De moeder de vrouw’, dat bij aankondiging voor de zoveelste kloof in Nederland zorgde. Goed, deze rubriek is niet bedoeld om daar een oordeel over te vellen, laat het thema vooral als inspiratie dienen. Is het gedicht ‘Aan mijn moeder’ van Willem Elsschot bijvoorbeeld weleens voorgelezen?

Op zoek naar een oerboek dat ik met het thema in verband kan brengen, kom ik uit bij Afke’s tiental, van Nienke van Hichtum (pseudoniem van Sjoukje Maria Diderika Bokma de Boer, 1860-1939), begaafd schrijfster wier creativiteit door haar huwelijk met de socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra gefnuikt werd, omdat deze haar toch liever als de moeder, de vrouw zag. Toen hij er met de huishoudster vandoor ging, pakte zij na de scheiding de pen gelukkig weer op, en schreef ze onder veel meer nog mijn favoriete jeugdboek Schimmels voor de koets (1936). 

Het blijkt nog niet eenvoudig om een goede luisterversie van Afke’s tiental te vinden. Ik begrijp wel dat er niet echt een markt voor dit soort boeken is, maar nu moeten we het doen met een audio-exemplaar op Librivox, een site waar rechtenvrije boeken worden gepubliceerd die zijn voorgelezen door amateurs. Alle lof natuurlijk voor mensen die geheel onbezoldigd zoveel uren hierin steken, maar er zijn tegenwoordig niet voor niets professionele voorlezers. 

Want hoe graag ik in het kader van De moeder, de vrouw ook heel het leven van Afke en haar tiental tot me zou willen laten komen, de naar adem happende voorlezer zou wat coaching kunnen gebruiken. Ze heeft wel een prettig geluid, maar mist techniek, waardoor het allemaal nogal onrustig overkomt. Mag ik daarom pleiten voor een professionele versie, als eerbetoon aan Van Hichtum, de schrijfster de vrouw. Door een stem als die van de moeder van Elsschot: ‘Uw stem deed mij ontwaken/ in ’t klare licht der zon.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden