Afgesneden herinnering

Werewere wervelt

Bossema Wim

Een van de markantste vrouwen van Afrika is Werewere Liking (1950); de schrijfster, schilderes, theatermaakster en moeder overste van de kunstenaarscommune Village Ki-Yi in Abidjan, Ivoorkust. Haar levensvisie zou utopisch kunnen heten, ware het niet dat ze een plek op aarde heeft waar ze haar idealen verwezenlijkt: in Village Ki-Yi wonen kunstenaars uit allerlei landen en ook straatkinderen die schilderen, dansen, theatervoorstellingen geven. De van oorsprong Kameroenese schrijfster streek hier lang geleden neer, toen Ivoorkust nog een liberale oase was op een continent vol dictaturen. Inmiddels heeft het land ook een burgeroorlog achter de rug, maar Village Ki-Yi heeft alle stormen doorstaan.


Likings nieuwste roman, Afgesneden herinnering, is opnieuw een ambitieuze roman, maar eigenzinnige taalvernieuwing heeft Liking vervangen door een vrije omgang met traditionele vertelvormen. Stukken poëzie, mythische vertellingen en autobiografisch getinte passages dartelen om elkaar heen. Liking schept zo een dromerige sfeer, soms weldadig, soms koortsig, waarin de geestenwereld en het alledaagse leven samen lijken te vloeien.


Het is het levensverhaal van de hypergetalenteerde en bezielende Halla, in wie facetten van Liking zelf te herkennen zijn. Fascinerend is Halla's relatie tot haar vader, de bewonderde, die zijn kleine dochter ritueel verkracht onder een waterval. Als altijd zijn de vrouwen in Likings werk het meeslependst: de dominante grootmoeder, de excentrieke tante. Verderop in de roman tekent de schrijfster grappig en pijnlijk het artistieke en academische milieu in Afrika aan het eind van de vorige eeuw. Afgesneden herinnering is proza als een wervelend stuk muziektheater.
Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden