Afgelasting na gebreken Opera House

Het heropeningsfestival van het Londense Royal Opera House in december wordt aanzienlijk minder uitgebreid dan de bedoeling was. Het operahuis is in rep en roer, nadat dinsdagochtend het besluit viel de tweede openingsproductie, het eigentijdse werk Le grand macabre van Ligeti, af te gelasten wegens technische problemen....

De regisseur Peter Sellars en de solistencast, onder wie de Nederlandse mezzosopraan Jard van Nes, kregen op het repetitie-uur het verzoek huiswaarts te keren, omdat alle zes de voorstellingen komen te vervallen. Volgens Van Nes reageerden de artiesten 'verrast en waren zij totaal uit het veld geslagen'.

Music director Bernard Haitink blijft een afgang bespaard. De voorstellingen van Verdi's Falstaff die hij vanaf 6 december op de agenda heeft staan, gaan wel door, in weerwil van geruchten dat ook bij deze productie een kink in de kabel zou zijn gekomen. Ook het spectacle coupé met ballet- en operafragmenten waarmee het gerenoveerde operahuis op 1 en 4 december wordt ingewijd, gaat door.

De voorstellingen in het Royal Opera House Covent Garden hebben bijna een jaar stilgelegen wegens een drastische uitbreiding van het gebouwencomplex en een ingrijpende vernieuwing van de techniek. Die was sterk verouderd.

Paradoxaal genoeg is het juist de theatertechniek die nu roet in het eten gooit. Het verwisselen van een productie voor een andere blijkt vooralsnog veel meer tijd te kosten dan de paar uren die waren voorzien. Haitinks Falstaff-productie kreeg de voorkeur, tot teleurstelling van Sellars, die in een eerder stadium te horen had gekregen dat 'alles zou gaan zoals het moest'.

De directie is in verlegenheid gebracht. Aan de naar huis gestuurde zangers en de dirigent Esa-Pekka Salonen moeten tonnen honorarium worden doorbetaald. Directielid Michael Kaiser: 'We hebben alle alternatieven overwogen. We openen een nieuw en complex gebouw. Er zijn onvermijdelijk gebieden waarop we onverwachte obstakels tegenkomen.' Hij noemt de inzet van de technici 'heroïsch', en hoopt Ligeti's opera in een later stadium alsnog te kunnen brengen.

Sellars' enscenering van het stuk ging vorig jaar tijdens het festival van Salzburg in première, en werd ook opgevoerd in Parijs. In beide reeksen was Jard van Nes van de partij in de rol van Mescalina. Volgens Van Nes is de zangersgroep terneergeslagen omdat de hele productie in feite al gekend was, en op rolletjes had kunnen lopen.

Dat het huis 'nog niet klaar' is, zou al gebleken zijn tijdens eerdere repetities, die zich in een onverwarmde ruimte moesten afspelen. Ook het balletgezelschap moet improviseren na de afgelasting van belangrijke repetities. De BBC zendt zowel de opening celebrations als Falstaff rechtstreeks uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden