Review

Affleck speelt Batman vooral met zijn kaak

Batman v Superman bevat te veel vechtscènes zonder flair, voorzien van mechanische choreografie en potsierlijke oneliners. Ben Afflecks Batman-interpretatie beperkt zich tot zijn kaak, de hele film lang stoïcijns vooruitgeschoven als een mokkend kind.

Bor Beekman
Ben Affleck als Batman (L) in 'Batman v Superman: Dawn Of Justice'. Beeld ap
Ben Affleck als Batman (L) in 'Batman v Superman: Dawn Of Justice'.Beeld ap

Waarom hebben ze eigenlijk ruzie? Die vraag dringt zich meermaals op tijdens Batman v Superman. Misschien is het iets karakterologisch: al in de eerste scène zien we Bruce Wayne/Batman boos opkijken naar de hemel, waar zijn collega Superman tussen de wolkenkrabbers de wereld redt in Man of Steel, zijn vorige filmoptreden uit 2013. Dat ging gepaard met nogal wat afbraak, iets dat Batman niet bevalt. Een tikje hypocriet, gezien het ook weinig schadevrije filmverleden van de vleersmuisman.

Superman, op zijn beurt, vertrouwt Batman niet, want die is onvoldoende rechtschapen. Ofzo. De motivatie voor de tweestrijd blijft dun, maar de acteurs doen hun best bij het uitbeelden van het ongemak. Superman fronst zich door de film - nooit gebeurt er eens iets wat hij verwacht , wat weer doet twijfelen aan zijn superbrein. Ben Afflecks Batmaninterpretatie beperkt zich tot zijn kaak, de hele film lang stoïcijns vooruitgeschoven als een mokkend kind. Een monotone, lompe vechtmachine die zich met almaar meer pantser omhult om partij te bieden aan Henry Cavills weeïge Superman, wiens overschot aan superkracht speciaal voor dit samenzijn naar beneden is bijgesteld.

Eén plus één is twee - aldus de theorie van filmstudio Warner en DC Comics. Met de gebundelde fans móet deze mash-up van superhelden wel records breken. Actiespecialist Zack Snyder, die naam maakte met het masculiene 300 en frivole Watchmen, kreeg na zijn Superman-herstart Men of Steel een praktisch onbeperkt budget voor Batman v Superman. De regisseur stak het vermogen in digitaal opgepimpte verwoesting . Soms mooi om naar te kijken, al die uiteenspattende gebouwen, maar ook heel wat stappen verwijderd van het meer filmrealistische stuntwerk in Christopher Nolans Batman-trilogie. Humor of ironie, die andere wapens bij de betere superheldeninterpretatie, zijn hier vrijwel afwezig. Vechtscènes zonder flair, voorzien van mechanische choreografie. Loze, nogal eens potsierlijke oneliners moeten het geheel van gewicht voorzien. 'Dit gaat over de toekomst van de wereld', mompelt Afflecks Wayne, voor wie dat dan nog niet wist.

Batman v Superman: Dawn of Justice, Actie, Regie: Zack Snyder. Met: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Gal Gadot, Jeremy Irons. 153 min., in 175 zalen.

Rommelig scenario

Die wereld wordt door van alles bedreigd in het rommelig gesorteerde scenario: een flard Afrikaans terrorisme, wat weinig kiese 9/11-referenties, wéér zo'n Russische huurling met nektatoeage, en dan - als voornaamste schurk - de hoogbegaafde filantroop Lex Luthor, die in elke scène zijn psychopathie onderstreept. Een overmaniëristische en beschamende rol voor Jesse Eisenberg; we zien dwars door deze toch begaafde acteur heen, en het is niet fraai.

Heel af en toe lijkt Snyder iets op het spoor: de religieuze aanbidding van Superman te midden van een mensenmassa is fraai in beeld gebracht, maar krijgt verder geen lading. Zo ook de psychologie onder de superheldentweestrijd: nauwelijks uitgediept of verkend. Een mankement dat overgaat in desinteresse, zodra de premisse onder Batman v Superman is opgebruikt. Dan wordt ineens wat extra oerlelijk en wezenloos kwaad tevoorschijn getoverd, zodat het sloopwerk ook ver ná de climax en twee-uurgrens kan worden voortgezet. Geestdodend is dat.

Hollywoodacteur keert terug in Batmanpak

Ben Affleck is vaak verguisd om zijn vlakke uitstraling. Nu keert hij terug in de bioscoop in een Batmanpak. Is dat een goed idee?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden