Advocaat wil bemiddelen bij teruggaaf roofkunst

De Amsterdamse advocaat Vincent Kraal biedt zich aan als bemiddelaar om kunstwerken terug te bezorgen die onlangs zijn gestolen uit Nederlandse musea....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Dat bleek donderdagavond uit een uitzending van het tv-programma Zembla. Kraal wil niet zeggen om welke kunstwerken het gaat. 'Ik bemiddel toch niet met u', zei hij donderdagmiddag door de telefoon. Het Openbaar Ministerie (OM) was niet bereikbaar voor commentaar. Kraals cliënt zou niet willen dat hij bekendmaakt welke werken het betreft.

Duidelijk is alleen dat het gaat om één of meer van de werken die recentelijk zijn gestolen uit Nederlandse musea. In de vroege ochtend van zaterdag 7 december vorig jaar ontvreemdden inbrekers uit het Van Gogh Museum in Amsterdam Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen en Strand bij Scheveningen, twee vroege schilderijen van Vincent van Gogh die gezamenlijk enkele miljoenen euro's waard zijn.

Drie dagen daarvoor werden uit het Haagse Museon vijftig juwelen gestolen met een marktwaarde van zes miljoen euro . In maart vorig jaar haalden inbrekers vijf schilderen weg uit het Haarlemse Frans Hals Museum, waaronder werken van Jan Steen en Adriaan van Ostade. De totale waarde bedroeg drie miljoen euro.

Kraal was al eerder tussenpersoon bij de teruggaaf van gestolen kunst. In 1990 sloot hij een omstreden deal met justitie, waardoor hij het Noordbrabants Museum in Den Bosch twee gestolen Van Goghs kon terugbezorgen. Die leidde tot een tuchtzaak tegen de advocaat.

In 1998 dacht Kraal wederom een overeenkomst te hebben gesloten, dit keer met de toenmalige Amsterdamse hoofdofficier van justitie Hans Vrakking. Toen ging het om drie doeken die in 1994 waren gestolen uit het Rembrandthuis in Amsterdam. Kraal bood ze 'ter terugkoop' aan voor 113 duizend euro, maar justitie nam de werken op diens kantoor in beslag en gaf ze aan het museum terug.

Kunstdieven lijken vaak te mikken op zogenoemd 'vindersloon' voor een teruggave aan de rechtmatige eigenaren, omdat de veel lucratievere verkoop van gestolen kunst te riskant en te moeilijk is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden