Advocaat van zichzelf

Naar wie ging ik kijken? Werd het mr. Abraham Moszkowicz, de briljante strafpleiter uit de beroemde advocatenfamilie. De man die in de problemen raakte omwille van boevenkoning Willem Frederik Holleeder....

Of keek ik naar de co-presentator van RTL Boulevard? De goedgekapte televisiemens die, hard op weg naar een eigen interviewprogramma, plots werd pootjegelicht door Jort Kelder. Ook een drama, maar dan uit de school van Goede Tijden Slechte Tijden. En mocht ik dit wel allemaal denken? Presentator Joris Luyendijk waarschuwde zichzelf deze week op zijn web-log: blijf onbevangen! Schuw het meningencircus van kijkers en columnisten!

Maar ja, probeer als semi-recreatief televisiekijker maar eens onbevangen te blijven. Wat te denken van de Moszkowicz die WFH in interviews ‘charmant en innemend’ noemt en je vervolgens een fragment uit The Sopranos voorschotelt? Een televisieserie die bovenal geënt is op de vraag: koester je als kijker nou wel of geen sympathie voor maffiabaas Tony Soprano?

Moszkowicz, boordje los en fijntjes formulerend, bewaarde de maffia voor later. Hij opende traditioneel met een stukje kinderserie. Daarna kreeg de kijker een inleidend college strafrecht aan de hand van beelden uit de zaken tegen O.J. Simpson en Marc Dutroux.

De vaart kwam er pas in toen Luyendijk een vermeende hobby van de strafpleiter aanstipte: ‘Vrouwen.’

‘Wat zeg je?’

‘Ben jij een ladies man?’

‘Eh, ja, als ik een mooie vrouw op straat zie lopen, kijk ik wel, ja.’

Moszkowicz gaf weinig sjoege, stuurde de vraag vlot richting echtgenote Juliëtte, die héél veel hersens heeft en daarbij ook nog eens mooi is. Luyendijk nam z’n verlies: ‘Laten we het hier dan maar bij laten, qua vrouwen.’

Luyendijk tastte voorzichtig naar de mensch. Maar of het nou werk, vrouwen of familie betrof, Moszkowicz klonk het eerste deel van de avond toch vooral als de woordvoerder of, welja, als de advocaat van Moszkowicz. Elk woord wegend, met exact dezelfde dictie als zijn vader, de leidraad in zijn leven. Zware televisiefragmenten, verzuchtte Luyendijk na anderhalf uur. Dat kon je bij mij verwachten, vond Moszkowicz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden