Advocaat moet Pokémon wegjagen uit natuurgebied Kijkduin

De gemeente Den Haag kroonde Kijkduin vorige maand trots tot 'Pokémonhoofdstad van Nederland', maar nu ziet ze de virtuele monstertjes het liefst verdwijnen. De strandwijk Kijkduin in Den Haag wordt sinds de mobiele game Pokémon Go in juli verscheen dagelijks overspoeld door honderden, zo niet duizenden spelers.

Pokémon-jagers bij Kijkduin. Beeld anp

Een deel van hen betreedt tot onvrede van de gemeenteraad ook het beschermde natuurgebied rond Kijkduin. De gemeente Den Haag heeft om dat laatste een advocaat in de arm genomen om spelontwikkelaar Niantic Labs te sommeren om alle Pokémon op die plekken te verwijderen.

'Het gaat erom dat het beschermde natuurgebied beschermd kan blijven', legt woordvoerder Gérald Rensink van de Haagse wethouder Buitenruimte uit. 'De spelontwikkelaar moet spelers niet verleiden om door de natuur te lopen. We hebben via onze advocaat een dringend verzoek gedaan aan Niantic Labs om de coördinaten waar die beschermde natuur onder valt, uit te zetten.' Eerder stuurde Den Haag een brief met hetzelfde verzoek naar Niantic Labs, gevestigd in San Francisco. Daar kwam geen reactie op.

Het college van B en W heeft bij de beantwoording op raadsvragen van de plaatselijke PVV niet vermeld wie de advocaat is. Ook woordvoerder Rensink wil niets zeggen, behalve dat diegene 'ervaring heeft met de omgang met Amerikaanse bedrijven'.

Het verzoek van de gemeente Den Haag om de beschermde natuur rondom Kijkduin te ontdoen van Pokémon, heeft volgens advocaat Franc Pommer best kans van slagen. Pommer is gespecialiseerd in omgevingsrecht, ruimtelijke orde en handhaving. 'De openbare orde kan in het geding zijn zodra mensen op grote schaal samenscholen. Of dat nu in een natuurgebied of op straat is - het kan een belemmering vormen voor het reguliere wel en wee in een bewust gebied.'

Pokémon worden alleen virtueel weergegeven

De vraag is volgens Pommer of de verantwoordelijkheid wel ligt bij de partij die de Pokémon in het natuurgebied plaatst. 'Zo'n verzoek moet je eigenlijk doen aan de mensen die daadwerkelijk de openbare orde verstoren. Niantic geeft de Pokémon alleen virtueel weer.' Als daar geen spelers naartoe gaan, doet Niantic ook niets fout, legt Pommer uit. Hij verwacht dat het bedrijf zich op deze manier zal verweren tegen Den Haag. Daarom denkt de omgevingsrechtadvocaat dat de gemeente succesvoller is door het invoeren van een gebieds- of samenscholingsverbod in Kijkduin.

Op 9 augustus riep het stadsbestuur van Den Haag Kijkduin uit tot 'Pokémonhoofdstad van Nederland'. De lokale D66 zette een paal neer met daarop het iconische zakmonstertje Pikachu. 'Toen ik voor het eerst met het spel werd geconfronteerd, viel me gelijk de gemoedelijke sfeer op', vertelt ondernemersvoorzitter Woody Louwerens van de Stichting Beach Resort Kijkduin. 'Er gebeuren heel veel interessante ontwikkelingen in de wereld, en dit is er zo een. Pokémon Go had op zijn hoogtepunt in juli 45 miljoen spelers wereldwijd.'

Ondanks klachten over druk verkeer, wildplassen, zwerfafval blijft Louwerens positief. 'We hebben verkeersregelaars, openbare toiletten en extra afvalbakken geregeld. In de vakantietijd was het veel drukker. Mensen komen hun huis uit om te bewegen. En als het in het weekend zonnig is, zit de horeca 's avonds net zo goed met rotzooi.'

Wat de Pokémon Go- speler kan leren van de vogelaar

Nu lijkt het nog alleen een een gek spelletje, maar Pokémon Go kan de speler helpen meer oog te krijgen voor zijn omgeving. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden