Advocaat Korvinus voorgedragen als voorzitter VARA

Advocaat Cees Korvinus (59) is voorgedragen als nieuwe voorzitter van de VARA. Dat maakte de omroep maandag bekend...

ANP

De Verenigingsraad van de VARA beslist op 11 april over de benoeming van Korvinus tot voorzitter. De nieuwe voorzitter moet per 1 oktober Vera Keur opvolgen.

Korvinus was eerder betrokken bij diverse programma's van de VARA, waaronder Het Hof van Joosten. De beoogd voorzitter is zeer enthousiast over de voordracht. ‘Ik heb altijd het nodige gedaan in de mediasfeer. Het was altijd een soort tweede liefde. De VARA is ook echt míjn organisatie.’ Korvinus heeft als gast diverse keren acte de présence gegeven in verscheidene VARA-programma's.

VARA-bestuurder Mark Minkman schetst Korvinus als een ‘authentieke en sterke persoonlijkheid, wiens statuur uitstekend pas bij de sterke organisatie die de VARA is’. Vera Keur was 22 jaar in dienst van de VARA. Sinds 1995 was ze voorzitter. Vorig jaar kondigde ze haar vertrek aan.

Korvinus studeerde van 1970 tot 1977 rechten aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. In 1977 begon hij als advocaat. Tegenwoordig is hij partner bij Korvinus Abeln in Amsterdam. Ook is hij bestuurder van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Bij de Tweedekamerverkiezingen van 2006 was hij verkiesbaar voor GroenLinks.

Korvinus figureerde in zijn 32-jarige carrière in vele spraakmakende rechtszaken. Hij was advocaat van klokkenluider Ad Bos, die in het kader van de Bouwfraude werd verdacht van omkoping. Afgelopen december diende Korvinus namens hem een claim in voor een schadevergoeding van 10,5 miljoen euro.

Ook Etiënne U., die werd gezien als de opvolger van de in 1991 vermoorde ‘topcrimineel’ Klaas Bruinsma, behoort tot de klantenkring van Korvinus. Na de dood van Bruinsma zou U. volop actief zijn gebleven in de drugshandel. De IRT-affaire draaide voor een groot deel om zijn vermeende organisatie.

Tot 1 oktober verwacht Korvinus volop actief te zijn voor ‘zijn’ kantoor. Welke rol hij na die datum bij Korvinus Abeln zal vervullen, is nog onderwerp van gesprek, aldus de advocaat. ‘Misschien gaat het meer in de richting van adviseurschap, maar er blijft een binding.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden