Adriaanse maakt glorieuze rentree als analist-orakel

Daar is hij weer: Co. Dé Co. Co Adriaanse. Orakel, trainer, perfectionist, calvinist en levensgenieter tegelijk. Hij is de nieuwe analist van praatprogramma Studio Voetbal....

Willem Vissers

Natuurlijk is hij niet vrij van rancune en heeft ook hij zijn kans gehad als trainer van Ajax (en niet gegrepen). Natuurlijk is het op zijn zachtst gezegd vreemd dat hij zegt niet te weten waarom hij moest vertrekken bij Salzburg. Dat neemt niet weg dat zijn analyse kraakhelder was.

De Hollandse school is verdwenen uit Ajax I, constateerde hij. Dat hadden we zelf ook al gezien. Adriaanse durfde de stelling aan dat PSV met een doelpunt of vier verschil had gewonnen van Ajax (uitslag 4-3) als Suarez en Toivonen van club hadden gewisseld.

Hij vroeg zich onder meer af waarom Ajax geen centrumspits heeft die kan combineren, waarom op fenomeen Suarez na vrijwel iedereen vooral defensief denkt, waarom het middenveld creativiteit ontbeert, waarom verdedigers niet kunnen verdedigen, waarom PSV meer Ajax is dan Ajax zelf. Eigenlijk vroeg hij zich af waarom Ajax zo dertien-in-een-dozijn is geworden.

Dat heeft onder meer te maken met transferbeleid. Ajax spendeerde vorig seizoen 35 miljoen en nu ‘slechts’ een miljoen of 7 voor De Zeeuw. Het middenveld is wat sterker geworden, de defensie door het vertrek van Vermaelen zwakker. Per saldo is Ajax weinig opgeschoten. Oleguer, Cvitanich, Sno, Aissati, Wielaert, Sulejmani, allemaal aankopen van vorig seizoen, zijn vergeten of matig. En de ene trainer (Van Basten) is weer vervangen door een ander, Jol.

Hoeveel beter Ajax af is met Jol dan met Van Basten, hebben we nu al een paar keer mogen lezen in spelersinterviews. Interessanter is het antwoord op de vraag of de spelers zelf zoveel beter zijn dan vorig seizoen. Waarschijnlijk niet dus. Ja, laat ‘Ferrari’ Suarez maar stuiven, maar al die aanhangwagentjes liggen steeds meer rondjes achter.

Intussen heeft Ajax een deken van nederigheid omgeslagen, die het tot op de draad wil afdragen. Als Jol maar succes brengt. Het maakt niet meer uit met welk systeem. Het maakt ook niet uit of Jol een trainingspak draagt in plaats van een pak, hetgeen volgens Adriaanse sinds Buckingham (jaren zestig) niet is voorgekomen.

Desgevraagd legde Adriaanse in de studio uit wat hij onder goed voetbal verstaat. In de ‘Hollandse school’ heeft een team een idee van spelen, verloopt de opbouw via schijven, is een individuele actie een middel om de tegenstander uit te spelen.

Met andere woorden: voetbal zoals je dat in de eredivisie nog maar zelden ziet. En als je het wel ziet, komt het vaak van jonge buitenlanders als Mertens of Honda.

Natuurlijk is de met eigen waarneming vermengde waarheid van Adriaanse niet dé waarheid. Ons voetbal past zich aan de internationale trend aan, constateerde hij bedrukt. Ook Ajax, zelfs Ajax.

Misschien is dat helemaal niet erg. Misschien is het goed als ook het Nederlandse voetbal verdwijnt in de kalebas van het grenzeloze spel. Maar dat is toch ook jammer. Laat iemand dat dus af en toe verkondigen, voordat de nationale kleuren definitief zijn gemengd tot grijs. Laat Adriaanse dus orakel zijn. Hup Co.

Willem Vissers

reageren: ruimteoplinks@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden