Review

Adriaan Van Aken overspeelt zijn hand

Een tekst gebaseerd op steekwoorden in alfabetische volgorde is meestal, bij huwelijken, een dieptepunt. Hier werkt het. Al heb je het bij de letter R, twee uur verder, wel een beetje gehad. En dan moet je nog even.

Foto Freek Verdonckt

De A is van alfabet - het is een bekend maniertje om een tekst te structureren. Doorgaans ook het dieptepunt van een huwelijksfeest. Toch heeft de Vlaamse Adriaan Van Aken zijn toneeltekst Sabine Sabine Sabine in deze vorm gegoten.

En jawel, het duurt even, maar ongeveer bij de G van 'gevarendriehoek' blijkt het alfabet een opmerkelijk effectieve vondst voor een verhaal over een man die de grip op de werkelijkheid heeft verloren. Anderzijds: als we twee uur later bij de R zijn aanbeland, is alles wel gezegd en moeten we nog even.

Marien Jongewaard (van Nieuw West) speelt de verwarde man op de van hem bekende expressieve wijze. Hij ontmoet of fantaseert - helemaal helder is dat niet - een zieke vrouw. Zij verschijnt in de vorm van actrice Sara Vertongen. Samen reconstrueren ze, letter voor letter, hun heftige maar kortstondige verhouding, die eindigt met haar dood.

Van Aken schreef naar eigen zeggen 'een schaamteloos romantisch verhaal'. Hij regisseerde het zelf. Met schitterende, melancholische muziek van Chantal Acda en Youri Van Uffelen. Haar trage pianomelodieën en hun beider fluisterstemmen benadrukken het duistere sprookje dat zich uit de fragmentarische tekst losmaakt.

Was het daarbij gebleven, dan had je een ontroerend kleinood. Maar Van Aken wilde meer en overspeelt zijn hand met geprojecteerde natuurtekeningen, een beetje dans en op het einde zelfs een flink stuk film. Het is te veel en na de pauze zakt de voorstelling jammerlijk in. Al zijn er ook originele, door Jongewaard vertelde anekdotes over bier (B), zijn Citroën C6 (C) en zijn werk bij de H&M (H). Mooi, hoe uiteindelijk een beeld ontstaat van een man, hopeloos op zoek naar liefde.

Door Braakland /ZheBilding en Nieuw West. Tekst en regie: Adriaan Van Aken. Gezien: 6/2, De Brakke Grond, Amsterdam. Tournee t/m 15/3.