Adoptieleed: om je rot te lachen

Hoe wanhopig - of hoe hebberig - moet een vrouw zijn om deel te nemen aan de Amerikaanse 'adoptieshow' Who's your Daddy?...

Bloemendaal Dido Michielsen

In deze show gaan zes geadopteerde vrouwen proberen uittelkens acht mannen hun biologische vader te kiezen en wie hetlukt, mag met honderdduizend dollar naar huis. Slaagt de dochterhier niet in, dan mag de acteur die zij aanwijst als haar vaderdit bedrag meenemen.

Ogenschijnlijk is het dus een variant op Wie van de drie maardan met fors prijzengeld en een keuze uit acht kandidaten.Alleen, in de oeroude Nederlandse reeks speelden vader en kindonder één hoedje en moest de buitenstaander hun spel doorzien.Hier is iets gruwelijkers aan de hand. Voor veel adoptiekinderenis het niet kennen van hun biologische ouders een schrijnendgemis. Je moet verwerken dat je ooit bent afgestaan door deouders die je hebben verwekt.

In programma's als Spoorloos, waar ik als adoptiemoeder tochal niet zo'n fan van ben omdat deze emotie-televisie privé-zakenop breedbeeld aan de huilebalken thuis vertoont, keren de makersde onderste steen boven om die biologische ouders te vinden. Zezijn er in elk geval op uit een diepgekoesterde wens te vervullenen staan de geadopteerde ook bij als die biologische ouderonvindbaar is of niets van zijn kind wil weten.

In Who's your Daddy gaat het erom de geadopteerde kundig temisleiden. Oh, wat een pret als de elders mislukte acteur perongeluk wordt aangewezen! Ja, dan kijk je als dochter toch weleven op je neus. En dan mag je nog hopen dat ze achterafverklappen wie je Werkelijke Vader is - of bewaren ze die vooreen vervolgserie? Dat zou jammer zijn voor de kandidate. Looptze niet alleen het geld mis, maar zal ze zich ook nog blijvenafvragen wie van de overige zeven haar biologische moeder ooitbezwangerde, wiens genen ze heeft geërfd, wie haar grootouderswaren en waaróm ze door haar geboorte-ouders werd afgestaan. HetNederlandse publiek heeft daarvan mogen meegenieten. En in plaatsvan te snotteren bij Spoorloos heeft het zich wezenloos gelachentoen ze zo stom was om de verkeerde aan te wijzen als haar eigenvlees en bloed.

Bloemendaal Dido Michielsen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden