Adonde van los Muertos doet gedateerd aan

Argentijns theaterstuk over de dood doet gedateerd aan, door de simpele nadruk op het werkproces. De acteurs steken de draak met hun performance, maar het is net niet grappig.

null Beeld Grupo Krapp
Beeld Grupo Krapp

De Argentijnse theatermakers hadden donderdagavond geluk dat het nieuws over de dood van Prince nog zo vers was. Daardoor kreeg hun pseudofilosofische voorstelling Adonde van los Muertos - Lado A (Waarheen de doden gaan -Kant A) nog een licht soort urgentie.

Op de zwarte wand werden vijf tergend lange kwartieren opnamen getoond van makers, zoals Stefan Kaegi van Rimini Protokoll, de Argentijnse toneelschrijver Rafael Spregelburd en filmproducent Mariano Llinás, die allemaal dezelfde vraag kregen voorgelegd: hoe verbeeld je de dood? Hoe geef je in film, theater of dans artistiek vorm aan zoiets onherroepelijks?

De gekunstelde vraag kreeg even gekunstelde antwoorden. De vier mannen en één vrouw van Grupo Krapp probeerden met mime, dans en kretologie uit te beelden wat de intellectuele makers zojuist op film hadden geponeerd. Dat deden ze met een air van ingebakken mislukking. Halverwege veranderde die toon, toen de dood van hun lichttechnicus ter sprake kwam, maar alras keerden ze terug naar hun halfslachtige humor.

Ze staken de draak met hun performance, bijvoorbeeld door scènes van Don Quichot en Sancho Panza uit te beelden met gewichtige loopjes, een vergiet als hoofddeksel en twee acteurs hoeftrappelend onder een paardendeken. Net niet grappig. Het resultaat deed gedateerd aan, door de simpele nadruk op het werkproces. In het nagesprek cultiveerden ze die achteloze houding door te benadrukken dat ze de voorstelling jaren geleden grotendeels op feestjes in elkaar hadden gezet. Kant B (niet geprogrammeerd) schijnt te bestaan uit de worstelingen tijdens de repetitie van een toneelstuk - help.

Adonde van los Muertos - Lado A. Theater. Door Grupo Krapp.
21/4, Stadsschouwburg Amsterdam.
Nog te zien: 26/4, Parkstad Limburg Theaters, Heerlen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden