ADE dendert 24 uur per dag door

Als het Amsterdam Dance Event eenmaal op stoom is, dan is er ook geen houden meer aan. Rustmomentje? Ondenkbaar. Even bijkomen? Vergeet het. Het ADE, dat Amsterdam vijf dagen in een dancehoudgreep heeft, dendert 24 uur per dag door de stad en wie niets heeft met de internationale dance- en clubcultuur kan tot en met morgennacht maar beter binnen blijven.

Robert van Gijssel
null Beeld Arenda de Hoop
Beeld Arenda de Hoop

Hoe veelzijdig dat danceleven is, blijkt ook wel op het ADE. Het vijfdaagse festival en symposium is alleen al om die reden een beschouwing waard.

Neem nou zo'n tweede festivaldag, die je eigenlijk een typische ADE-dag zou kunnen noemen. De donderdag begint sereen, om negen uur 's morgens, niet in een goddeloze nachtclub maar in het statige Rembrandthuis. In een kamer waar de oude meester zijn canvassen in de grondverf placht te zetten, zit nu de oude technomeester Jeff Mills achter een Korg-synthesizer. Mills, de Detroitse drumcomputertovenaar die eind jaren tachtig de technorevolutie in gang zette, maakt in het Rembrandthuis een nieuwe compositie, geïnspireerd op de 'Dutch Master'. Publiek mag er niet bij zijn, maar dat volgt de compositorische ontwikkelingen live op de ADE-app - fijn, zo kunnen de vermoeide danspootjes toch nog even omhoog. En zien de ADE-gangers Mills via de smartphone geïnspireerd raken. Mills bladert door een Rembrandtboek, bekijkt een portret, en laat sombere geluidsgolven uit de Korg gonzen.

Lees ook

Acht tips acts die u niet mag missen op ADE

Amsterdam verslaat Miami 'Tijdens het ADE wordt bepaald hoe festivals er volgend jaar uit gaan zien' (+)

's Middags vertelt Mills in het Compagnietheater wat hem bezielde. Mills ziet overeenkomsten tussen het dj-vak en dat van de oude meesters. 'Als dj aan het werk zie je duizend man voor je. Het is moeilijk te focussen op een persoon, dus zie je alles in een strak kader, een lijst. Je ziet dat het links wat donkerder moet dan rechts.' Ingewikkeld. Maar binnenkort gelukkig op plaat te beluisteren.

Wil je 'hip & happening' zijn deze ADE-dag, dan zul je je ook moeten wurmen in een pandje aan de Raamgracht, waar Red Bull Playrooms huis houdt. Het drankje organiseert al jaren feestjes waar je gezien moet worden en vertimmerde dit jaar voor ADE een prachtig huis tot danceclub. In iedere kamer is een legendarische Amsterdamse club nagebouwd, in miniatuur.

Red Bull vertimmerde dit jaar voor ADE een prachtig huis tot danceclub. Beeld Arenda de Hoop
Red Bull vertimmerde dit jaar voor ADE een prachtig huis tot danceclub.Beeld Arenda de Hoop

Dringen op de trap, op weg naar 'de Roxy', waar - je voelt hem al aankomen - gekostumeerde travo's heel erg travo staan te zijn. De housewarming loopt enigszins uit de hand: op de wenteltrap staat het inmiddels muurvast. Maken dat je wegkomt. En via een loeistrak en kunstzinnig optreden een straat verderop van het technoduo Detroit Swindle kun je dan op weg naar een van de knallers van de nacht.

Martin Garrix

In de Heineken Music Hall speelt de gedoodverfde nieuwe 'beste dj van de wereld' Martin Garrix, zijn eerste grote soloshow op ADE. Een dj vindt hij zichzelf trouwens niet. De 19-jarige Amstelvener is vooral producer, van de ene dancehit na de andere. De ogen van de wereld zijn gericht op het nieuwe Nederlandse fenomeen want Garrix weet met een gemeen en tranceachtig housegeluid precies de tijdgeest te raken in de mainstream-dance.

Zijn drie uur durende show geeft een mooi beeld van het verloop in zijn werk, de afgelopen twee jaar. Natuurlijk komen zijn hits voorbij, van Animals tot Dragon en Antidote Helicopter: ploegende boombeats en gillende synthclimaxen, waarop de uitverkochte hal (gemiddelde leeftijd net 19) iedere halve minuut dient de ontploffen. Toch hoor je in een knappe en ogenschijnlijk echt live in elkaar gedraaide set ook wat buigzamer werk passeren. Loeiharde dance, nog steeds, maar met een rauw hiphoprandje. Wie weet een verwijzing naar de ongetwijfeld prachtige toekomst voor Garrix.

De zaaltechniek in de HMH loopt vast vooruit op dat Garrix-feest, met confettibommen, stroboscopen en vlammenwerpers tot het ochtendgloren. En zo tolt de dance je na een etmaal voor de ogen, en is het zalige Rembrandt-gevoel van inmiddels twintig uur geleden even heel ver te zoeken.

Het ADE duurt nog t/m zondag, op meer dan 40 locaties in Amsterdam. amsterdam-dance-event.nl.

De gedoodverfde nieuwe 'beste dj van de wereld' Martin Garrix draaide in de Heineken Music Hall. Beeld EPA
De gedoodverfde nieuwe 'beste dj van de wereld' Martin Garrix draaide in de Heineken Music Hall.Beeld EPA
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden