Documentaire

Addo, Koning Der Dieren

Leeuw met verlatingsangst

David Sneek

Hugo van Lawick filmde een leven lang dieren. De in juni overleden regisseur van The Leopard Son volgde jaren de populatie van het natuurpark Serengeti in Tanzania, en rangschikte de fragmenten vervolgens tot epische vertellingen. Caroline Brett gebruikt nu op dezelfde manier de opnamen van leeuwen uit Van Lawicks nalatenschap.

Het zijn documentaire beelden, maar ze worden in een fictief kader geplaatst. De natuuropnamen zijn zo gemonteerd dat ze de levensloop van een jonge leeuw vormen, van het nest via de eerste zelfstandige stappen tot het moment dat hij over zijn eigen troep heerst. En met behulp van een voice-over worden de gedachten van het dier tijdens die loopbaan menselijk gemaakt. Al te menselijk misschien: het commentaar heeft regelmatig een onbedoeld komisch effect. Het jonge leeuwtje kijkt naar de horizon, in het volgende shot loopt een oudere soortgenoot in de verte weg, en de melodramatische stem draagt voor: 'Toen wist ik niet dat dit de laatste keer was dat ik mijn vader zou zien.'


Gelukkig is het goed mogelijk naar Addo, koning der dieren te kijken zonder aan dat achteraf bedachte verhaal veel aandacht te besteden: elk van de opnamen van Van Lawick kan op zichzelf staan. Omdat de fotografie onafgebroken van hoog niveau is, en hij de intimiteit van de troep leeuwen wist vast te leggen.


Ze rollen over elkaar, stoeien, vechten om heerschappij. De gespierde poten, magere flanken en getekende koppen zijn in altijd vlijmscherpe close-ups te zien. Maar de krachtige bewegingen van de dieren zijn het mooist in de van grotere afstand gefilmde jachtscènes, als ze zich, eerst sluipend, dan explosief versnellend, met volledige concentratie op hun prooi richten.


In de aanval zijn de leeuwen zo elegant en doeltreffend dat er voor medeleven met hun slachtoffers - bavianen, zebra's, konijnen - geen plek meer is.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden