Adam, The Patriot en één LOTR-deel

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Still uit de film 'Adam' Beeld Olympus Pictures

Adam (Max Mayer, 2009)
RTL 8, 20.30-22.30 uur

'Ik ben Forrest Gump niet.' De waarschuwing die het titelpersonage geeft, is niet alleen gericht aan degene tegen wie hij op dat moment praat. De makers richten zich door te verwijzen naar dat bekende filmpersonage met een forse sociale handicap ook tot de kijker. Dat die niet denkt dat we hier weer te maken hebben met een Hollywoodster die de kortste weg naar een Oscar neemt, in een film die de grenzen van betamelijke sentimentaliteit zoekt. Anders dan Rain Man (Dustin Hoffman, 1988) of genoemde Forrest Gump (Tom Hanks, 1994) is Adam een op beslissende momenten klein gehouden drama over de wederwaardigheden van een 29-jarige computerprogrammeur met het syndroom van Asperger.

Gènant

Regisseur Max Mayer vertelt in een interview op npr.org dat hij zich weleens geneerde als mensen met asperger zeiden zo blij te zijn met de film en die zo accuraat te vinden. ‘Want voor mij gaat hij daar niet over. Ik wilde een film maken over twee mensen en hun ingewikkelde relatie.’

Als voorbeeld van de ingetogenheid mag de openingsscène gelden. We zien Adam (Hugh Dancy) tamelijk onaangedaan zwijgend als laatste een begrafenis verlaten. Thuisgekomen loopt hij naar de koelkast en streept op het daarop hangende takenschema de naam van zijn vader door. Daarna gaat hij over tot de orde van de dag. En zo gaat het vaker in deze film, waarin hij ondersteboven raakt van zijn nieuwe bovenbuurvrouw, zijn baan verliest en nog wel meer gevoelens een plaats moet geven. Dat is in zijn geval allemaal nog minder een sinecure dan voor een willekeurig ander. Met zijn ingetogen manier van acteren, maakt Hugh Dancy het geloofwaardig dat zijn buurvrouw Beth (Rose Byrne) desondanks ook min of meer verliefd op hem wordt. Hoezeer haar welgestelde omgeving haar ook ervan probeert te overtuigen dat ze met Adam nooit gelukkig kan worden, 'omdat hij geen vrouw, maar een moeder zoekt'. En net als je denkt aan te voelen naar welk einde het drama zich zal ontwikkelen, neemt de film een andere afslag en wordt een voorspelbaar hollywoodeinde omzeild.

Regisseur Max Mayer, met slechts een klein oeuvre (drie speelfilms) op zijn naam, stuurt zijn twee jonge acteurs telkens de goede, beheerste kant op, zelfs tijdens de uitbarstingen die ze moeten spelen. Met het aangename decor van New York aan het Central Park maakt dat van Adam een opvallend goed drama dat opmerkelijk genoeg in Nederland de bioscoop nooit heeft gehaald.

The Patriot (Roland Emmerich, 2000)
RTL 7, 20.30-23.45 uur.

De regisseur van rampenfilms als The Day After Tomorrow, Independance Day en 2012 buigt zich in The Patriot over de Amerikaanse onafhankelijksheidsoorlog (1775-1783). Historici zetten hun vraagtekens bij de feitelijke correctheid van het verhaal, en regisseur Spike Lee verweet Emmerich dat hij de slavenhandel bagatelliseerde. De Britten waren evenmin blij: zij worden afgeschilderd als nazistische zwijnen die vrouwen en kinderen levend verbranden. Mel Gibson is een pacifistische weduwnaar die zich ontpopt tot een furieuze wreker nadat zijn zoon is vermoord door een Engelse kolonel.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Peter Jackson, 2001)
Veronica, 20.30-00.35 uur

Veronica begint deze week weer eens met de onregelmatige uitzending van de Tolkien-verfilming door Nieuw-Zeelander Peter Jackson. Vanavond - onderbroken door in totaal 70 minuten reclame en andere irritante intermezzi - de proloog van het visueel overdonderende en aangrijpende avontuur. Hobbit Frodo (Elijah Wood) begint aan zijn expeditie om een kwaadaardige, magische ring te vernietigen. Tolkiens fantasiewereld werd bij Jackson een realistische setting voor een verhaal van zowel mythische als menselijke proporties.

Peter Jackson, de regisseur van de The Lord of the Rings-trilogie. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden