Acupunctuur in een dag

Via uitgeverij L¿n D¿ Press is het boek "Acupunctuur in 1 dag" van Peter C. Van Kervel verschenen. Dit is het eerste boek van Peter C. Van Kervel over de acupunctuur en het zal zeker niet zijn laatste zijn. Het boek, "Acupunctuur in 1 dag", werd geschreven op verzoek van pati¿nten die acupunctuur ondergingen en benieuwd waren naar de achterliggende gedachten en principes.

Peter van Kervel is al 30 jaar werkzaam in de gezondheidszorg, voornamelijk als acupuncturist. Naast het behandelen van pati¿nten is hij al vele jaren docent in de acupunctuur. Tevens is hij directeur van "The Anglo Dutch Institute for Oriental Medicine" te Overveen. Behalve in Nederland geeft Peter regelmatig les in andere landen zoals Engeland, Ierland, Itali¿, Noorwegen, Finland en Israel. In Israel heeft Peter, met een enthousiaste groep collegae, een acupunctuur- en Chinese kruidenopleiding in samenwerking met de Hebrew University of Jerusalem.

Peter werkt via het principe van de Hemelse Stammen en de Aardse Takken. Dit is ook duidelijk in zijn boek terug te vinden. De titel. "Acupunctuur in 1 dag" wil niet zeggen dat wij in ¿¿n dat de acupunctuur kunnen beheersen, maar vertelt op speelse wijze over de achterliggende principes en de werking van de acupunctuur. Tegelijkertijd is het een avontuurlijk en amusant verhaal.

In het verhaal verhuist de legendarische Chinese Gele Keizer Huang Di (2637-2598 B.C.) met zijn hele hofhouding van het Palies van het Noorden, naar het Paleis van het Zuiden. Ze hebben precies ¿¿n dag nodig om te verhuizen. Tijdens deze reis komen alle aspecten van de acupunctuur aan de orde. Net als in de Nei Jing, wordt de kennis van de acupunctuur in dit boek onthuld door middel van een vraag- en antwoordgesprek tussen de Keizer en de hofarts.

Naast de achterliggende filosofie van de acupunctuur, de behandelprincipes, de q¿ (energie) en energiecirculatie, de meridianen, en de orgaanfuncties, worden de principes van voeding en de kruidenleer besproken. Verder komen alle tekens van de Chinese dierenriem aan de orde. Dit alles verpakt in een lucht verhaal met vele avonturen.

Mede omdat er regelmatig Chinese benamingen gebruikt worden, zijn er veel voetnoten toegevoegd. Ook kan en moet men tijdens het lezen regelmatig achterin het boek kijken o het juiste overzicht te krijgen en te behouden. Gaandeweg raakt men thuis in het omgaan met de overzichten. Toch kunnen enkele overzichten nog wel een kleine aanpassing gebruiken (volgens de leken onder ons). Het is wel zo dat je door de opzet van het boek bij de les moet blijven en daardoor de stof beter door laat dringen. In andere gevallen zou de kans bestaan dat je in een leuk verhaal blijft hangen en van daaruit door blijft dromen, zonder de essentie van het boek te snappen.
Het verhaal lijkt soms te verzanden en lijkt soms remmelig, maar door regelmatig van onderwerp te veranderen en later weer op dit alles terug te komen, blijft het geheel boeiend en levendig.

Het boek geeft een erg goed beeld over de tijd waarin Huang Di leefde, welke achterliggende filosofie¿n men had, over hoe men de dag indeelde, hoe het eten werd bereid en zelfs hoe een land geregeerd kan worden m.b.v. de 5 elementen (bewegingen), en nog veel meer zaken.

"Acupunctuur in 1 dag" telt in totaal 246 bladzijden, waarvan er zo'n 220 worden gebruikt voor het verhaal, negen voor overzichten en schema;s en de rest voor het register en voor de echte acupuncturisten onder ons, iets extra's. Dit boek kan namelijk tevens door de acupuncturist gebruikt worden en heeft daarom als leuke bijkomstigheid, achter in het boek, een heuse vragenlijst voor de acupuncturist. Hierin wordt per hoofdstuk een aantal vragen gesteld, die soms wel erg diep op de stof ingaan.

Een boek dat ik zeker iedere acupuncturist kan aanbevelen. Tevens kan ik dit boek aanraden aan veel van mijn (nieuwsgierige en leergierige) cli¿nten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden