RecensieSnowflake (theater)

Actuele theaterthriller Snowflake (12+) waarschuwt tieners vanuit hún wereld, in hún taal ★★★★☆

De vier acteurs spelen de opgefokte, puberale sfeer slim en snel uit. 

Gonca Karasu en Yamill Jones in ‘Snowflake’ (12+).Beeld Sanne Peper

Vier tafeltjes, acht pubers, één laptop. De setting in Snowflake (12 +) is helder: een klaslokaal waar leerlingen voortdurend online zijn. Tieners moeten zich tegenwoordig in veel werelden staande zien te houden. Thuis met gecompliceerde ouders, op school met geharnaste pubers. En op Instagram, YouTube, Facebook, Snapchat enzovoort. Is het in real life al lastig iemand te vertrouwen, online kan iedereen zich anders voordoen. Wie is Red Rabbit bijvoorbeeld, die steeds op het kwetsbaarste moment toeslaat door troostrijke uitwegen te posten? Is het een trol, een algoritme, een groepsexperiment of een sluwe beheerder? Hoe weet dit account zo veel? Zit er een klasgenoot achter? Een uur later blijkt Red Rabbit verre van onschuldig.

Daniël van Klaveren schreef voor de Toneelmakerij een actuele tienerthriller over vertrouwen, privacy, onzekerheid, schaamte en hunkering; zaken waarmee iedereen worstelt – wie smacht niet naar complimenten en een luisterend oor? – maar waarvoor de ijdele ‘sneeuwvlokjesgeneratie’ (trendy woord uit 2016) door onlinestress dubbel gevoelig is.

Daniël van Klaveren en Stefanie van Leersum in ‘Snowflake’ (12+) van de Toneelmakerij.Beeld Sanne Peper

Is de smartphone de schuldige? Te makkelijk, fulmineert de extraverte Jessie in een hilarische monoloog voor zijn YouTube-kanaal: ‘Worden jullie ook gek van al die volwassenen die zeuren over dingen die ze niet begrijpen?’ Bijval onder jongeren in de zaal. Maar in de opgefokte puberale sfeer die de vier acteurs (Yamill Jones, Gonca Karasu, Daniël van Klaveren en Stefanie van Leersum) slim en snel uitspelen, blijven de blinde vlekken van tieners ook niet buiten schot. Snowflake waarschuwt vanuit hún wereld, met hún taal. Zonder te demoniseren.

Het is wel even wennen, zoals vaak, hoe de digitale wereld het theater binnendringt. Regisseur Paul Knieriem jaagt berichten en foto’s als sneeuwvlokken over een projectiescherm. Slimme keuze is vooral de dubbelrol van alle acteurs (beanie op, capuchon af). Soms zijn ze snowflake en vlam tegelijk.

Snowflake (12+) door deToneelmakerij. 5/3, Theater Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 26/4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden