Actuele Orfeo in betoncentrale

Xynix Opera brengt na de vorige, zeer geslaagde buitenopera, een ambitieus vervolg: Orfeo van Monteverdi in een ingrijpend geactualiseerde interpretatie....

De zand scheppende gevangenen roepen de associatie op met traag verlopende tijd, als in een zandloper. Die traagheid, de ingetogenheid van Monteverdi, vormt de grote uitdaging die Xynix Opera zichzelf hier stelt. Beheerste groepschoreografieën (Annabelle Lopez Ochoa) stileren de tredmolen van het werkkamp. De gevangen staan onder strenge controle van bewakers – koorleden in strak pak, met veiligheidshelmen op. Ondertussen vermaken Orfeo en zijn bruid Euridice zich op een jacht dat aanmeert aan de kade. Onwetend van de nabijheid van het wrede strafkamp.

De actualisering en de intense tragiek van Monteverdi’s werk zitten elkaar in deze enscenering regelmatig in de weg. Euridice die als moslima gevangen wordt genomen; de onderwereld in de gestalte van een onherbergzaam werkkamp. Plutone als meedogenloze opzichter van het kamp, waarover Orfeo als hij terug wil naar de levende wereld, niets mag vertellen. Orfeo wil en kan zijn mond niet houden en verliest zo opnieuw zijn teruggevonden geliefde.

Resultaat is een toeschouwer in spagaat: mag hij mee met de prachtige klanken van Monteverdi of moet hij de interpretatie proberen te volgen? De wrede praktijken van het kamp maken sporadisch indruk (Euridice die van haar jurk ontdaan onder de douche wordt gesmeten). Maar de dreiging ervan komt onvoldoende van de grond. Je blijft aankijken tegen een indrukwekkend decor en het heldhaftige feit dat de zanger die Plutone vertolkt boven op zo’n hoge kraan met de armen wijd staat te zingen.

Blijft overeind dat het Xynix Opera opnieuw lukt om een ingetogen werk als dat van Monteverdi in de openlucht krachtig en toch intiem te laten klinken. Terwijl de toegevoegde partijen van flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel klinken als door Monteverdi zelf bedacht.

T/m 9 juli in de Betonmortelcentrale, Havenweg 31 - 3812 PR - Amersfoort (Industrieterrein De Isselt) www.orfeomonteverdi.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden