ACTIE EN EEN KONIJNENPOOTJE

Alfred Hitchcock noemde het een MacGuffin. Een voorwerp dat van levensbelang lijkt, maar eigenlijk alleen dient om de vaart en de spanning erin te houden....

Jan Pieter Ekker

In Mission: Impossible III (kortweg M:i:III) gaat het om een konijnenpootje. In de proloog dreigt de schurk de mooie vriendin van superspion Ethan Hunt voor zijn ogen dood te schieten als hij hem niet vertelt waar het konijnenpootje is - Hunt krijgt tien seconden. Bij tien klinkt een knal. Dan wordt het beeld zwart en verschijnen de begintitels in beeld. Op de geluidsband klinkt het klassieke riedeltje van Lalo Schifrin, ditmaal uitgevoerd door Kanye West.

M:i:III is, zoals de titel al verraadt, de derde film met Tom Cruise (die de films zelf produceert) als Ethan Hunt, de aller-allerbeste van het spionageteam Impossible Mission Force.

Een regisseur was niet zo gemakkelijk te vinden. Het was de bedoeling dat David Fincher in de voetsporen zou treden van Brian de Palma en John Woo. Nadat ook Joe Carnahan bedankte, vanwege creatieve meningsverschillen, werd J.J. Abrams ingehuurd, de schrijver, regisseur en producent van de vernieuwende, veel geprezen televisieseries Lost, Alias en Felicity.

De releasedatum werd van 2004 naar 2006 verschoven. In de tussentijd speelde Cruise de hoofdrol in Steven Spielbergs zouteloze War of the Worlds-remake, en herschreef Abrams samen met Alex Kurtzman en Roberto Orci het scenario. Ethan Matthew Hunt werd een mens van vlees en bloed. Met trouwplannen. Probleem: de aanstaande bruid weet van niets.

De verdieping is leuk, maar belangrijker is dat M:i:III als actiefilm overtuigt. De film bevat weergaloze gevechtscènes en adembenemende achtervolgingen per boot, helikopter en auto, in Berlijn, Rome en Shanghai. De ontploffingen doen de kijker trillen in zijn stoel.

Er zijn spionnen en dubbelspionnen, technische snufjes (Hunt krijgt zijn geheime opdracht via een wegwerpcameraatje - de informatie wordt in vijf seconden vernietigd), latex maskertjes en andere vermommingen, verdovende drankjes en narrow escapes.

Philip Seymour Hoffman is fantastisch als de personificatie van het kwaad; Cruise is op zijn best als Hunt. Hij rent en springt en schiet en vliegt. Hij redt de wereld en zijn huwelijk.

En het konijnenpootje? Dat schijnt iets te maken te hebben met het einde der tijden.

Jan Pieter Ekker

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden