Review

Acteurs in Twee Vrouwen komen niet toe aan diepere lagen in hun personages

We kijken naar acteurs die acteurs spelen in Mulisch' Twee vrouwen; niet diepgaand, wel onderhoudend. In een sobere regie van Hanneke Braam stappen de acteurs soepel van de ene rol in de andere.

Beeld uit de voorstelling Beeld Ben van Duin
Beeld uit de voorstellingBeeld Ben van Duin

Regisseur Simone (Renée Soutendijk) heeft een missie: ze wil Twee Vrouwen, de roman van Harry Mulisch, op het toneel zetten. Zijzelf zal Laura spelen, de Mulisch-heldin die onverwacht valt voor de jonge kapster Sylvia, iets wat Laura's ex-man Alfred maar moeilijk kan verkroppen.

De raadselachtige Sylvia wordt gespeeld door de jonge actrice Bente (Roos van Erkel) en de vervelende Alfred door Gerard (Chris Tates). Kortom: in de bewerking door Janine Brogt van Twee Vrouwen bij Hummelinck Stuurman Theaterbureau kijken we naar acteurs die acteurs spelen die Mulisch op toneel zetten en die af en toe ook zo hun twijfels hebben bij de enscenering van dit werk uit 1975.

Twee Vrouwen

Theater
Door: Hummelinck Stuurman Theaterbureau.
Regie: Hanneke Braam.
Bewerking: Janine Brogt.

25/2, Stadsschouwburg Haarlem. Tournee t/m 21/5.

Simone, als initiatiefnemer, houdt voet bij stuk: ze vindt dat het thema van de lesbische liefde nog steeds actueel is. Gaandeweg blijkt dat de levens van de acteurs wel het een en ander gemeen hebben met die van Mulisch-figuren: zo was Gerard bijvoorbeeld ooit getrouwd met Simone.

Soutendijk speelt afwisselend de kordate Simone en de kwetsbare Laura en dat gaat haar prima af. Roos van Erkels Bente is vol bewondering voor haar regisseur en van goede wil om kapster Sylvia zo geloofwaardig mogelijk neer te zetten, maar vaak vindt ze het een rol van niks, wat ze grappig duidelijk weet te maken. Net als Chris Tates, die als Gerard zijn personage Alfred veel te onsympathiek vindt.

In een mooie, sobere regie van Hanneke Braam stappen de acteurs soepel van de ene rol in de andere, maar daardoor komen ze niet toe aan diepere lagen in hun personages. Zo overstijgt deze Twee Vrouwen nooit het anekdotische, maar onderhoudend is het wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden