Acteur Yorick van Wageningen: 'Na seksueel incident met Job Gosschalk ben ik decennialang in de ban gedaan'

Hollywood-acteur Yorick van Wageningen heeft in zijn carrière ook last gehad van machtsmisbruik door castingdirector en regisseur Job Gosschalk, laat hij in een schriftelijke verklaring aan de Volkskrant weten.

Yorick van Wageningen. Beeld anp
Yorick van Wageningen.Beeld anp

'Ik ben na een seksueel incident met Job decennialang door dat bedrijf in de ban gedaan, en alhoewel dit tot een duistere periode in mijn leven heeft geleid, ben ik uiteindelijk de dans ontsprongen door in Hollywood aan de bak te komen. Mijn hart gaat uit naar hen die niet zo goed zijn weggekomen', schrijft hij vanuit Zuid-Afrika, waar hij momenteel is voor filmopnames. Van Wageningen is onder meer bekend van films als The Girl with the Dragon Tattoo en Oorlogswinter.

Job Gosschalk, decennialang spil in de Nederlandse film- en televisiewereld, maakte dinsdag bekend zijn werk neer te leggen na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Kemna Casting, het bedrijf waar hij jarenlang werkte en waarvan hij eigenaar was, zei niet eerder op de hoogte te zijn geweest van het feit dat Gosschalk 'privé-audities' organiseerde waarin hij jonge mannelijke acteurs vroeg uit de kleren te gaan.

'Het is goed dat Job met een verklaring naar buiten komt, maar ik betwijfel ten zeerste dat niemand binnen Kemna Casting hiervan op de hoogte was. Iedereen weet wat voor een ongezonde cultuur heerst in dat bedrijf', aldus Van Wageningen.

'Belangrijk is nu dat alle slachtoffers die zich tot nu toe verborgen hebben moeten houden de kans krijgen hun leven op nieuw te beginnen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat er talloze levens zijn verwoest. Ik ben bij sommigen daar persoonlijk getuige van geweest. Om dat af te doen als 'gekwetst of een pijnlijke herinnering te hebben' komt in mijn ogen obsceen over. Er zijn carrières verwoest, dromen verwoest, identiteiten verwoest. Acteren is zoveel meer dan 'een vak', als dat van je wordt afgenomen sterft er iets.'

'Misschien moeten we als de storm is gaan liggen eens kijken naar de machtsstructuren die dit soort situaties mogelijk maken. De reden dat Job hier jarenlang mee door kon gaan, is vanwege zijn machtspositie, maar zijn positie werd ook verstevigd door het monopolie van het hele Kemna-concern: Kemna Casting, Kemna en Zonen, Kemna Senf, Kemna Training, Stemna, Kemna België.'

'Iedereen wist het. Niemand durfde naar buiten te komen. Ik denk dat het belangrijk is dat we allemaal te rade moeten gaan hoe wij de toekomst ingaan en verder kijken dan alleen de ergste excessen.'

Job Gosschalk heeft in de schriftelijke verklaring die hij dinsdag naar buiten bracht laten weten dat hij niet beschikbaar is voor interviews of commentaar.

Regisseur Job Gosschalk legt werk neer vanwege grensoverschrijdend gedrag
Schrijver, producent en tv-regisseur Job Gosschalk legt zijn werk neer, onder druk van aanstaande publicaties over grensoverschrijdend gedrag. Hij geeft toe dat hij 'over grenzen is gegaan', onder meer door acteurs te vragen uit de kleren te gaan tijdens repetities bij hem thuis.

De man die bepaalde wie doorbrak - en wie niet
Job Gosschalk is al jaren een spil in de Nederlandse theater-, televisie- en filmwereld. Aanvankelijk als castingdirector en later als regisseur, schrijver, film- en televisieproducent. Een profiel.

Oud-docent Toneelschool Arnhem had seksuele relaties met leerlingen - acht oud-studenten doen hun verhaal
Studieleider Anne Buurma van de ­Toneelschool Arnhem onderhield in de jaren negentig veelvuldig seksuele ­relaties met leerlingen. Nadat actrice Nienke Römer met enkele studiegenoten zijn gedrag had aangekaart bij de rest van het docententeam, werd hij in 2000 van de opleiding gestuurd.

Nieuwe beschuldigingen seksueel grensoverschrijdend gedrag dwingen oud-toneeldocent Claes tot vertrek
De Vlaamse acteur Jappe Claes (64) vertrekt per direct bij Het Nationale Theater vanwege een reeks beschuldigingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

'Jappe Claes had macht en controle, hij was geïnfiltreerd in mij'
Emma Pelckmans kwam uit Beerse, begon in 2006, op haar 19de, met de toneelschool in Amsterdam. Ze bleek de uitverkorene van Jappe Claes.

Hoe theaterschooldocenten hun positie misbruikten
Docenten van de Amsterdamse Theaterschool knoopten lange tijd amoureuze relaties aan met studenten. De vrouwen durfden er pas tientallen jaren later mee naar buiten te komen. 'Ik was zo kwetsbaar toen dit gebeurde. Ik heb er nog jaren last van gehad, ook in mijn carrière.' Lees hier een reconstructie uit 2015 van de affaires op de Amsterdamse Theaterschool, inclusief reacties van de beschuldigde docenten.

Ongecontroleerde macht maakt mensen lelijk
Het meest verontrustend was dat er vanuit de theaterwereld niemand echt van opkeek, schrijft theaterrecensent Hein Janssen in 2015. 'Kennelijk waren die leraar-leerlingrelaties een publiek geheim, en niet alleen in Amsterdam.'

Pleegde de krant karaktermoord op docent Theaterschool?
De zaken van Jappe Claes en Ruut Weissman, oud-docenten op de Theaterschool, mogen niet op een hoop worden gegooid, luidde een veelgehoorde klacht destijds. Maar: verhalen over seksuele intimidatie en machtsmisbruik behoren tot de ingewikkeldste in de krant, schrijft Annieke Kranenberg, en de redactie is er niet lichtvaardig mee omgesprongen. Er zijn maar twee partijen die weten hoe het precies zit: het mogelijke slachtoffer en de beschuldigde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden