Film

Acteur Yfendo van Praag (17) is een natuurtalent in realistisch jeugddrama I Don’t Wanna Dance ★★★★☆

Dat Van Praag zo kan schitteren, lijkt het resultaat van de vertrouwensband die regisseur Flynn von Kleist jarenlang met hem heeft opgebouwd.

Pauline Kleijer
I Don’t Wanna Dance  Beeld
I Don’t Wanna Dance

Zijn moeder werkte een paar jaar op een cruiseschip, zegt de 15-jarige Joey (Yfendo van Praag) tegen een vriendin. Daarom woonde hij al die tijd bij zijn tante. Nu is hij met zijn kleine broertje terugverhuisd naar Amsterdam-Noord.

Niemand die het gelooft, dat verhaal van het cruiseschip. In werkelijkheid werden Joey en zijn broertje uit huis geplaatst omdat zijn moeder Daphne (Romana Vrede) niet goed voor hen kon zorgen. Daphne heeft haar leven nu voldoende op orde om het weer te mogen proberen. Joey is blij, maar ook op zijn hoede. Hij is dol op zijn moeder en zij op hem, maar hij voelt dat het zomaar weer kan misgaan.

Het realistische jeugddrama I Don’t Wanna Dance laat zien hoe Joey zijn weg moet vinden, ingeklemd tussen de verwachtingen van school, Jeugdzorg en de verschillende facties in zijn familie. Daarnaast koestert hij ook nog zijn eigen dromen, waarvan hij weet dat zijn moeder het maar niks vindt. Joey is van nature geen probleemkind, dat zie je zo, maar hij heeft het niet gemakkelijk.

Behalve als acteur wordt Yfendo van Praag op de aftiteling van I Don’t Wanna Dance ook genoemd als producent: de film is, hoewel fictie, gebaseerd op zijn leven. Regisseur Flynn von Kleist leerde Van Praag kennen toen die 12 was en nog op de lagere school zat. Von Kleist maakte toen een korte documentaire over hem, Omdat ik Yfendo heet, waarin zijn ingewikkelde thuissituatie een rol speelde. Later volgde een korte fictiefilm, Kraaiennest (2018), die diende als voorstudie voor I Don’t Wanna Dance. Het was de eerste keer dat Van Praag min of meer zichzelf speelde, tegenover de ervaren Romana Vrede als Daphne.

Het is mooi om te zien waar die lange, zorgvuldige voorbereiding toe heeft geleid. Dat er veel vertrouwen is tussen de regisseur en zijn hoofdrolspeler, is duidelijk merkbaar. Van Praag schrikt niet terug voor pijnlijke scènes. Als acteur blijkt hij een natuurtalent, geholpen door zijn sterke tegenspelers en het scenario van Jeroen Scholten van Aschat, die zijn goede oor voor dialogen al demonstreerde met de succesvolle jongerenkomedie De libi.

Ook het fraaie camerawerk van Tim Kerbosch maakt indruk. In de krappe ruimten waar Joey moet opgroeien – de flat thuis, de dansstudio waar hij les krijgt – weet de camera zowel de verstikking als de warmte te vangen. Het is geen wonder dat Joeys stemming zomaar kan omslaan.

Wanneer Daphne in slechte gewoonten terugvalt, wordt I Don’t Wanna Dance wat voorspelbaar. De deurwaarder brengt een envelop met dreigend opschrift, de dokter schrijft wel erg gemakkelijk pijnstillers voor. Niet nodig, al die uitleg, want ook zonder alarmerende signalen was de dreiging al voelbaar. De scènes tussen Joey en zijn onberekenbare moeder zinderen elke keer weer van spanning.

I Don’t Wanna Dance

Drama

★★★★☆

Regie Flynn von Kleist

Met Yfendo van Praag, Romana Vrede, Daniel Kolf, Chardonnay Vermeer

89 min., in 33 zalen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden