Update

Acteur Piet Römer (83) overleden

Acteur Piet Römer is op 83-jarige leeftijd overleden. De acteur was vooral bekend van zijn rol als inspecteur De Cock in de tv-serie Baantjer.

© ANP

Sinds 1956 speelde Römer in verschillende televisieseries, een twintigtal films en in meer dan zestig theaterproducties. Römer vervulde ook zeker 16 jaar lang - tot 1984 - de rol van hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas.

'Geen grote woorden'

Piet Römer deed altijd 'gewoon zijn best', zei hij in een interview met de Volkskrant in 2003. 'Ik ben niet iemand die met grote woorden over zijn eigen carrière praat. In de kern is het allemaal gewoon werk. Soms gaat het goed. Soms minder. Maar het blijft werk. Leuk werk, dat wel.'

Ruim zestig jaar was Römer actief in het acteervak. Van alles heeft hij gedaan. Mies Bouhuys en Aristofanes. Sartre, Pinter - noem een naam, en Römer speelde er een stuk van. Rond 2003 stond hij vier avonden per week in Festen, een toneelbewerking van de Deense film, maar beleefde hij ook zijn grootste tv-succes met Baantjer.

De strapatsen van inspecteur De Cock waren vanaf de jaren 90 al wekelijks goed voor bijna 2 miljoen kijkers. Hij kreeg er de Televizierring voor, een prijs die hij al eerder in de wacht sleepte. In 1964 kreeg Römer de publieksprijs voor zijn rol van lorrenboer Dirk in Stiefbeen & Zoon (NCRV), in 1970 voor zijn optreden als barkeeper Kootje in 't Schaep met de 5 Pooten (KRO) en in 1997 dus voor zijn speurwerk als rechercheur De Cock in Baantjer (RTL 4). Drie keer de ring, dat heeft tot nu toe nog niemand voor elkaar gekregen.

Herkenbaar
Waarin het succes van de serie zat, wist Römer ook niet precies. 'Het is herkenbaar. Je kunt je makkelijk identificeren', zei hij destijds. 'Er zijn zelfs clubs die Baantjer-avonden organiseren. Ik wist niet wat ik hoorde.' Het is een fijne klus ('ik heb een goed pensioen, en een fraai salaris'), maar artistiek verheffend is het spelen van de inspecteur niet. 'Baantjer is een format. Daar kan niet te veel aan worden gerommeld. Ik heb al 100duizend keer moeten vragen: 'Waar was u gisteravond tussen acht en half tien?' Natuurlijk denk ik weleens: kan dat echt niet anders? Maar het werkt nou eenmaal zo. Het zijn poppetjes die steeds weer hetzelfde kunstje doen.'

Ziek
Begin 2011 was Piet Römer ernstig ziek. Hij lag zeven weken deels in coma met een zware longontsteking. Hij overleefde het wonder boven wonder. Na zijn herstel zei hij tegen het AD: 'Het had zo over geweest kunnen zijn. En dan was het, wat mij betreft, ook afgelopen geweest. Jammer, maar einde verhaal. Want ik ben niet religieus geaard. Vroeger al niet en nu nog steeds niet.'

Römer stierf in de nacht van maandag op dinsdag in het bijzijn van zijn familie.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.