nieuwsmishandeling

Acteur Jussie Smollett zette eigen mishandeling in scène ‘om zijn carrière te promoten’

Jussie Smollett, bekend van de serie Empire, zette zijn eigen mishandeling in scène voor het promoten van zijn carrière. De acteur zou ontevreden zijn geweest over zijn salaris. Hij heeft zichzelf donderdag in Chicago aangegeven bij de politie. Later op de dag kwam hij op borgtocht vrij.

Jussie Smollett Beeld EPA
Jussie SmollettBeeld EPA

‘Smollett betaalde 3.500 dollar om deze aanval in scène te zetten en haalde daarbij ook de reputatie van Chicago door het slijk’, zei politiechef Eddie Johnson donderdag tijdens een persconferentie.

‘Smollett heeft deze stunt georkestreerd omdat hij ontevreden was over zijn salaris. Hij fabriceerde een verhaal over een aanval.’ Volgens de politiechef heeft de acteur daarbij ook misbruik gemaakt van de ‘pijn en woede’ over het racismeprobleem.

De acteur zou twee broers hebben ingehuurd om hem te laten afranselen. Op 29 januari deed hij daar zelf aangifte van. De openlijk homoseksuele Smollett zei dat hij was belaagd door twee witte, gemaskerde mannen die een touw om zijn nek legden en een chemische substantie over hem heen gooiden. Daarbij zouden ze racistische en homofobe dingen hebben gezegd. Ook zei hij dat de mannen iets schreeuwden over ‘MAGA country’, wat verwijst naar Make America Great Again, de campagneslogan van president Donald Trump.

President Trump reageerde vandaag op Twitter furieus op de kwestie. ‘Hoe zit het met MAGA en de tientallen miljoenen mensen die je hebt geschoffeerd met je racistische en gevaarlijke opmerkingen?’

Beveiligingscamera’s

Op 13 februari werden de twee broers aangehouden. Zij wezen met een beschuldigende vinger naar Smollett zelf, die hen zou hebben betaald voor het in scène zetten van de aanval. Een van de mannen was in 2015 figurant in een aflevering van Empire en zou de acteur op die manier hebben leren kennen. Het tweetal is van Nigeriaanse afkomst, maar is geboren en getogen in Chicago. Ze zijn ‘niet racistisch en niet homofoob’, zeiden ze in een verklaring. Twee dagen later zijn de broers vrijgelaten.

Via zijn advocaten ontkende Smollett vervolgens stellig dat hij de aanval in scène had gezet. Hij zei toen mee te werken aan het onderzoek, en vond het vreselijk dat er aan zijn verklaring werd getwijfeld. 20th Century Fox Television, producent van Empire, liet weten achter Smollett te staan.

Ondanks de vele beveiligingscamera’s in de omgeving van de vermeende mishandeling leverde het onderzoek lange tijd niets op, waardoor op sociale media al werd gespeculeerd dat Smollett de aanval zou hebben verzonnen.

De advocaten van de acteur laakten tot dusverre het veelvuldig lekken van informatie in de zaak. ‘Zoals elke andere burger is meneer Smollett onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Zeker in dit geval, waarbij er tijdens het onderzoek meermaals informatie, zowel juist als onwaar, is gelekt’, aldus de advocaten tegenover Deadline.

Smollett staat mogelijk een straf van honderdduizenden dollars te wachten voor het misleiden van de politie.

Borgtocht

Onder massale belangstelling is Smollett later op de dag weer op vrije voeten gekomen. De rechter in Chicago besloot dat hij op borgtocht mocht worden vrijgelaten. De borgsom bedraagt 100.000 dollar (ruim 88.000 euro), melden Amerikaanse media. Smollett moet ook zijn paspoort inleveren.

Onder begeleiding van agenten en bewakers werd de acteur naar een gereedstaande auto gebracht. Tientallen cameraploegen, fotografen en verslaggevers achtervolgden hem daarbij.

Een paar uur nadat hij vrijkwam, was hij volgens Amerikaanse media alweer aanwezig op de set van Empire. Er worden momenteel nog twee afleveringen van het vijfde seizoen van de serie opgenomen. Het is nog onduidelijk of Smollett mag aanblijven bij de serie.

Volgens Page Six heeft Smollett op de set zijn excuses aangeboden aan zijn collega’s. Hij zou volgens een van de aanwezige producers diep door het stof zijn gegaan. ‘Het spijt me dat jullie dit hebben moeten meemaken en doorstaan. En dat ik geen enkel telefoontje opnam. Ik wil jullie zeggen dat dit me diep spijt en dat ik jullie nooit zoiets aan zou doen. Jullie zijn mijn familie, dat zweer ik op God. Ik heb niet gedaan waarvan ik nu beschuldigd word’, aldus Smollett.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden