Recensie King Lear

‘Acteur Dick van Veen speelt gewoon bij de plaatselijke toneelvereniging van Diever - en verricht daar een wonder’ (3 sterren)

Door Shakespeare Theater Diever, bewerking en regie Jack Nieborg.
18/8, Openluchttheater Diever. Daar t/m 22/9.

King Lear Beeld Koen Timmerman

Dick van Veen heet hij, en hij speelt deze zomer de rol van King Lear. Dat doet hij bij Shakespeare Theater Diever, dat elk jaar in het openluchttheater van het Drentse Diever een stuk van Shakespeare opvoert. Jack Nieborg is daar de regisseur en hij zet die stukken vaak naar zijn hand.

Zijn koning is een verlopen, uitgerangeerde circusdirecteur die zijn rijk moet verdelen onder zijn drie dochters. In de eerste scène zien we Lear verslagen staan bij zijn gestorven vrouw. Dat is een ingeving van Nieborg, bij Shakespeare komt mevrouw Lear helemaal niet voor. Het leidt ertoe dat je van meet af aan met die man meevoelt: weduwnaar met twee serpenten van dochters en één heel lieve, de jongste.

In een bewust volgehouden komische stijl – met trompetgeschal, circusartiesten en kleurrijke kostuums – ontrolt zich dit gelaagde en ingewikkelde stuk, met al die familieverwikkelingen en oorlogsretoriek. Maar ook met schitterende bespiegelingen over ouder worden.

Als het drama uitmondt in een slagveld vol bloederige lijken, gaat die olijke speelstijl zich wreken. Als er een geweer afgaat, hangt daaronder een vlaggetje met bang! erop. Maar Dick van Veen, als de steeds meer in zichzelf gekeerde Lear, neemt je bij de hand op zijn reis naar het einde. Zijn muzikale stemgebruik, tekstbehandeling en motoriek zijn weergaloos. De scènes waarin hij met de blinde Gloucester en zijn dode dochter het leven beschouwt, maken diepe indruk. Van Veen zou zo in een professioneel gezelschap een briljante Lear zou kunnen spelen, maar hij doet dat gewoon in Diever, bij de plaatselijke toneelvereniging – en verricht daar een wonder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden