TheaterrecensieTom Pain

Acteur Bram Coopmans verricht een ware krachttoer in de monoloog Tom Pain ★★★★☆

Met regisseur Eric de Vroedt creëert hij een effectieve duisternis.

Hein Janssen
Bram Coopmans in Tom Pain. Beeld Joris Smit
Bram Coopmans in Tom Pain.Beeld Joris Smit

De monoloog is terug in het theater – soms noodgedwongen, maar af en toe levert het een regelrechte ontdekking op. Zoals de voorstelling Tom Pain van Het Nationale Theater, waarin acteur Bram Coopmans een ware krachttoer verricht. Compliment voor degene die met dit stuk – in 2004 dé hit op het Edinburgh Fringe Festival - op de proppen kwam.

Een man in de war kijkt terug op zijn jeugd en probeert van daaruit vat op het heden te krijgen. Hij ziet zichzelf weer als dat gemankeerde jongetje in een cowboypakje dat uiteindelijk weinig geluk in het leven heeft. Een dode hond, een liefde die kapot gaat, afwezige ouders: in een bijna hallucinerende monoloog komt het met horten en stoten voorbij.

De tekst (knap bewerkt door Maaike van Rijn) volgt weliswaar die hoofdlijn, maar slaat ook voortdurend zijweggetjes, afslagen en vluchtheuvel in. Met de moed der wanhoop grijpt Tom zich vast aan de taal, hij jongleert ermee als een entertainer. Dat is Coopmans ook in deze voorstelling: een entertainer, een goochelaar. Vooral dat laatste: om zijn angsten te bezweren, is hij op zoek naar de ultieme Grote Verwijntruc.

De officiële titel van het stuk luidt: Thom Pain (based on nothing). Dat nergens op gebaseerd zijn maakt de voorstelling juist zo sterk. Vrij associërend kan Coopmans hier alle kanten mee op. Soms is hij dreigend gevaarlijk, dan weer een aandoenlijk timide. Regisseur Eric de Vroedt laat zijn acteur het hele grote podium en soms ook de zaal bespelen. Met slechts een paar lichteffecten creëren ze samen een effectieve duisternis.

Tom Pain is angstaanjagend maar toch ook grappig. De opluchting komt aan het eind. Dan verdwijnt Tom: hij is voor altijd niet meer aanwezig.

Tom Pain

Theater

★★★★☆

Van Will Eno door Het Nationale Theater. Regie Eric de Vroedt. Spel Bram Coopmans .

29/8, Koninklijke Schouwburg Den Haag. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden