Acrobatische poëzie en hilarisch mimespektakel

De jeugdvoorstellingen Ten Noorden van Nergens en Kiemkracht zijn vrolijke, energieke ontsnappingspogingen uit de dagelijkse realiteit. Ten Noorden van Nergens is acrobatische poëzie, Kiemkracht een hilarisch mimespektakel.

Annette Embrechts
null Beeld Ilja Lammers
Beeld Ilja Lammers

Ze zijn zo ver mogelijk naar het noorden getrokken. Weg van het stijgende waterpeil dat Azië, Zuid-Amerika, Europa en andere continenten bedreigt (in Kiemkracht). Of weg van alle zorgen die horen bij zelfpromotie op Instagram en populistisch gescheld op Twitter (in Ten Noorden van Nergens). Twee jeugdige tienervoorstellingen bieden fraaie ontsnappingspogingen om de druk van grote en kleine problemen tijdelijk het hoofd te bieden. De Dansers doen dat in energieke dans op gruizige singersongwriter-muziek.

Ten Noorden van Nergens, Jeugdtheater, De Dansers, 10/06, West-Terschelling. 10, 15 en 16/7 op Over het IJ Festival, Amsterdam. Aansluitend tournee.

Kiemkracht, Jeugdtheater, Het Houten Huis, PeerGrouP & Gouden Haas, 11 juni, De Nollekes. 13 t/m 17/7 op Over het IJ Festival, Amsterdam. Aansluitend tournee.

Acrobatische poëzie

Het Houten Huis maakt met PeerGrouP en Gouden Haas een hilarisch mimespektakel van een op knappen staande zaadbank op Spitsbergen. Beiden voorstellingen presenteren hun toekomstscenario's komende dagen in de harde, betonnen omgeving van het Over het IJ Festival in Amsterdam.

De Dansers hebben onder aanvoering van muzikant Guy Corneille en choreograaf Josephine van Rheenen - beiden ook dansers - in korte tijd een verrassende, lichtvoetig maar stoere taal ontwikkeld. In hun dansconcerten voor verschillende leeftijden, versmelt de acrobatische poëzie van Van Rheenen naadloos met de zwoel bezongen verlangens van Corneilles liedteksten (over storm, liefde, pijn en eenzaamheid). In Ten Noorden van Nergens culmineert dat in blijmakende botsingen op een desolate plek, tussen vier dansers en drie muzikanten (die hun lichamen eveneens in de strijd gooien). Ze vertrouwen en treiteren elkaar, laten zich blind leiden, grijpen elkaar fel bij de schouders, stapelen lichamen tot een berg en rollen steeds verder weg van alledaagse kopzorgen. Een verhaal is er niet, wel dat mooie randje in Corneilles stem, die mijmert over wachten, vertrekken en nooit aankomen. Een in het oog springend dansconcert.

Kolderiek rampscenario

Kiemkracht verbouwt een waar gegeven, het bestaan van een zaadbank die diepgevroren landbouwzaden probeert te beschermen tegen catastrofes, tot een kolderiek rampscenario over de laatste mensen die redding zoeken tussen ijsberen en zaadzakjes op Spitsbergen. Het verhaal ontbeert nog een juist beginritme. Daardoor duurt het even voordat je meegaat in hun visioen van een verdrinkende wereld. Maar wanneer de zaden zelf tot leven komen (met bonen als kunstige hoofddeksels) en een gevluchte supermarktmanager geldbelust de zaadbank in de aanbieding gooit, ontstaan hilarische taferelen rond paniek en romantiek. Mét een fijne geëngageerde ondertoon.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden