Achterhaald nieuws over Al Qa'ida

Op 11 september 2001 stond Mohammed Afroz om half drie met vier kameraden klaar op het Londense vliegveld Heathrow voor een vlucht naar Manchester....

Alex Burghoorn

Maar het plan van het Al Qa'ida-terroristennetwerk van Osama Bin Laden mislukte jammerlijk. Er was geen rekening mee gehouden dat na de aanslagen in de VS wereldwijd het vliegverkeer tot staan zou worden gebracht. De vlucht naar Manchester ging niet door. Afroz en zijn kompanen verlieten onverrichterzake de luchthaven.

Met veel bombarie presenteert Rohan Gunaratna in Inside Al Qa'ida de misgelopen aanslag in Londen als een 'onthulling'. Het is een van de meest opmerkelijke verhalen in dit boek waarin hij tientallen aanslagen - geslaagd en mislukt - op een rij heeft gezet. Maar is het een onthulling?

Gunaratna, als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de terrorisme-afdeling van de St. Andrews Universiteit in Schotland, heeft de informatie uit het rapport dat de Indiase politie in Mumbai (voorheen Bombay) in oktober 2001 opstelde na de 26-jarige Mohammed Afroz te hebben gearresteerd en verhoord. In december bevestigde hij zijn verhaal tegenover een Indiase rechter.

Slechts weinigen zagen de Indiase rapporten in, en de arrestatie van Afroz, kort na zijn terugkeer uit Groot-Brittannië, heeft in de westerse media nauwelijks aandacht getrokken. En dus durft Gunaratna wel van een onthulling te spreken.

Maar er is een reden voor dat de westerse media de zaak-Afroz niet groots hebben gebracht. De Britse geheime dienst, schreef The Guardian al snel, vindt het plan voor de aanslag op het parlement onwaarschijnlijk. 'In handen van de Indiase politie zal hij wel tot een bekentenis zijn gedwongen', verwoordde de Britse krant de argumenten van de secret service. Bovendien: onderzoek wees uit dat Afroz op het Heathrow-tijdstip een vliegcursus volgde in Bedfordshire.

Gunaratna noemt het Britse onderzoek met geen letter. Merkwaardig. Slechts drie alinea's besteedt hij aan de mislukte 11/9-aanslag voordat hij alweer een volgend Al Qa'ida-complot uit de doeken doet.

In mei rondde Gunaratna zijn boek af. De verklaring van Afroz, inmiddels op borgtocht vrij, dat hij onder druk is gezet om zijn bekentenis te doen - de politie zou gedreigd hebben anders zijn broer te vermoorden - heeft hij gemist. Het Londense front van de Al Qa'ida-aanval op 11 september had hij verzonnen, zei Afroz.

Het gaat te ver alle arbeid van Gunaratna in twijfel te trekken. Inside Al Qa'ida bevat een schat aan informatie over het terreurnetwerk dat vorig jaar de wereld in zijn greep kreeg. Maar in de haast zijn boek snel af te maken, lijkt hij verstrikt te zijn geraakt in de talloze aanslagen en plannen daarvoor. De simpele structuur van zijn overzicht volstaat niet om een beeld 'van binnenuit' te schetsen.

De gedrevenheid waarmee Gunaratna te werk is gegaan, is die van een onheilsprofeet. We zijn nog niet van Al Qa'ida af, ze zijn slim, snel en supergevaarlijk!, is zijn boodschap. Geen wonder.

Vijf jaar werkte Gunaratna aan het onderzoek, maar niemand was geboeid door de terroristen met de moeilijke namen. Pas toen het onheil het hart van de Verenigde Staten raakte, was er honger naar informatie over Osama en de zijnen. Het heeft de noodzaak van waarschuwingen er niet groter op gemaakt, maar de noodzaak van koele feiten en analyse wel.

Rohan Gunaratna: Inside Al Qaeda - Global Network of Terror.
Hurst, import Consul Books; ¿ 20,-.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden