Achilles 1

'Andere Tijden', maar dan in boekvorm

Onkenhout Paul

Wie zijn die auteurs?

Journalisten, historici, makers van tv-programma's, psychologen, filmmakers en hobbyisten die van sport houden en denken dat ze daarover een goed stuk kunnen schrijven.

En kunnen ze dat?

De een wel, de ander niet.

Achilles is zeker weer zo'n sporttijdschrift dat heel goed naar Hard Gras heeft gekeken?

Er is geen houden aan. Hard Gras, het vangnet voor het betere voetbalverhaal, heeft veel navolging gekregen. Er waren al diverse varianten (hardlopen, wielrennen, schaatsen, schaken en zelfs een regionale, Brabantse versie) en nu is er dus een tijdschrift bijgekomen waarin verhalen over alle sporten zijn opgenomen.

Was er niet al zoiets dan?

Ja, Tussenstand. Dat was een uitgave van Uitgeverij 521, maar gerommel bij de uitgeverij leidde ertoe dat de initiatiefnemers bij L.J. Veen terechtkwamen. Achilles zal twee tot drie keer per jaar verschijnen.

Wie zijn de initiatiefnemers?

Ad van Liempt en Jan Luitzen.

Dé Ad van Liempt? De bedenker van het historische tv-programma Andere Tijden?

Precies. Het is dus geen toeval dat de makers Achilles 'een soort sportvariant op Andere Tijden' noemen. Met veel verhalen uit de oude doos dus. Bijna allemaal. Marco van Basten of Sven Kramer kom je in het blad niet tegen. De verhalen gaan over de voetbalramp in Moskou (Spartak Moskou - Haarlem, 1982), schoolvoetbal in Amsterdam in 1942, Nederlands-Indië dat in 1938 deelnam aan het WK voetbal, de Italiaanse autocoureur Tazio Nuvolari en over Albert Gijsen, een van de eerste Nederlanders die de Tour de France reed, in 1936.

Een bonte verzameling, zullen we maar zeggen.

Heel bont. Je moet ervan houden, van verhalen uit het stenen tijdperk van de sport. Dat geldt ook voor de twee zogenaamde 'sportouderverhalen', van Marcel Goedhart en Mik Schots. Voetballende en tennissende kinderen zijn natuurlijk heel schattig en heel vertederend, helemaal niks mis mee, maar dit soort verhalen zijn toch vooral geschikt voor het familiealbum.

Behalve als het literatuur is.

Maar dat is het niet. Het zijn persoonlijke observaties. De auteur is de hoofdpersoon.

En het omslagverhaal dan, over de voetbalramp in Moskou?

Prima verhaal, al kun je je afvragen of de auteur zichzelf geen kleinere rol had moeten toebedelen. Maar de zoektocht van Thomas Blom naar de waarheid over de gebeurtenissen in 1982 is de moeite waard. Dat geldt ook voor het verhaal over de deelname van Nederlands-Indië aan het WK in 1938 en de curieuze bijdrage van Marcel Visbeen over de legendarische Italiaanse autocoureur Nuvolari.

Plus?

Het monument dat Dirk-Jan Roeleven opricht voor ultraloper Jan Knippenberg.

Anders nog iets?

Een blad samenstellen dat boven de kranten en tijdschriften uitstijgt, is een zware opgave.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden