Taalgebruik!wadiwatwat

Ach, ik zag er zo kniftig uit

In de rubriek Wadiwatwat elke week een verzonnen woord, ingestuurd door een lezer, dat tot nu slechts in kleine kring bekend was.

Redactie
Leo Verhart Beeld
Leo Verhart

Leo Verhart: ‘Lang heeft mijn moeder niet meer. Ze verzon altijd woorden. We hadden thuis allemaal bijnamen. Mijn broertje Frans heette Dietemus. Waarvandaan? Ik weet het niet. Het mooiste woord was ‘kniftig’. Eén keer per jaar ging ik, schooljongen, met haar van Vlaardingen naar Rotterdam, met de bus en de tram. Naar de grote stad, kleren kopen en een nieuw paar schoenen. De schoenen waren altijd van het merk Robinson, want die gingen lang mee. Kleren waren lastiger. Ze koos bij C&A altijd dat uit waarmee ik me niet wilde vertonen op het schoolplein. Wat ik ook probeerde en ertegen inbracht, het hielp niet. Ik zag er juist zo kniftig uit, zeker met die nieuwe schoenen. Ik kon weer een jaar vooruit. Ze gebruikt kniftig al haar hele leven: bij mijn eerste brommer, een nieuw huis of bij iets dat opgeknapt is. Voor mij geldt het ook voor haar leven: kniftig!’

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Stuur uw woord, voorzien van een toelichting van maximaal 1050 woorden en het door uw hand geschreven woord naar taal@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden