Acda en De Munnik gaan stoppen: een terugblik in vier memorabele momenten

Gisteren maakten Thomas Acda en Paul de Munnik bekend te stoppen als duo Acda en De Munnik. Het afscheid is niet acuut: Ze staan nog zeker een jaar in het theater met de voorstelling 't Heerst. Toch alvast, ter gelegenheid van het afscheid: een terugblik in vier memorabele momenten.

Gabriella Codonesu
Thomas Acda en Paul de Munnik stoppen als duo. Beeld anp
Thomas Acda en Paul de Munnik stoppen als duo.Beeld anp

'Het is klaar. Het is tijd.' Thomas Acda (46) en Paul de Munnik (43) stoppen ermee. Na een carrière van meer dan twintig jaar als muziekduo Acda en De Munnik gaan de twee nu elk hun eigen weg. Beide zangers geven aan ook wel eens wat anders te willen: 'Straks zijn we 60 en zijn we ons hele leven Acda en De Munnik geweest', zei De Munnik gisteravond in De Wereld Draait Door.

In 1989 ontmoetten Thomas Acda en Paul de Munnik elkaar op de Amsterdamse Kleinkunstacademie, waar zij in de kelder van het gebouw aan de Keizersgracht vaak samen muziek maakten. Aan die samenwerking is al die jaren niets veranderd. Gewoon twee vrienden die samen muziek maakten, aldus het duo. Ze vulden elkaar in feite aan. Thomas zorgde voor de gevoelige toon en Paul voor de vrolijke noot, Thomas schreef songteksten met zijn linkerhand, Paul met rechts.

Het Regent Zonnestralen
Het duo oogstte succes met hun theatervoorstelling Zwerf on in 1995, en hun debuutsingle Niet Of Nooit Geweest en haalde in de zomer van 1998 de tweede plaats in zowel de Nederlandse Top 40 als de Nederlandse Single Top 100. Hun tweede single Het Regent Zonnestralen werd wederom een hit. Nog steeds is het nummer niet weg te slaan uit de top 100 van de Radio 2 Top 2000.

Acda en De Munnik werden met hun debuut verwelkomd als helden. 'Wat nog wel eens lastig kan worden is dat hun muziek vooral bij dertienjarige meisjes in de smaak valt, die misschien teleurgesteld zullen zijn dat hun idolen in het theater degelijk, traditioneel verhalend cabaret maken', schreef Patrick van den Hanenberg in de Volkskrant. Het duo werd geprezen om hun liedjes over heimwee en breekbare liefdes, hun combinatie van het snijdende cabaret van Freek de Jonge en de gevoelige liedjes van Bram Vermeulen. Het succes van Acda en De Munnik kwam volgens kenners juist door hun gewoonheid. Geen sterallures, maar twee gewone jongens, aldus Jeroen de Kloet in de Volkskrant in 2003.

In 1997 wonnen ze een Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs voor beginnende artiesten. Vijf jaar later sleepten zij ook de hoofdprijs, de Gouden Harp, binnen. Met hun album Naar Huis wonnen ze in 1999 twee Edisons voor beste album en als beste Nederlandse popgroep.

Zij maakt het verschil
In 1999 fuseerde Acda en de Munnik met een andere band: Van Dik Hout. Samen zouden ze doorgaan als de Poema's. 'Plezier is de basis van de Poema's, legde Van Dik Hout-zanger Martin Buitenhuis destijds uit. Wat begon als 'een geintje' groeide uit tot een succes. De single Zij maakt het verschil steeg snel tot de nummer 1-plek in de Nederlandse hitlijsten. Daarvoor was Mijn houten hart al een hit geweest.

Ren Lenny Ren
In 2002 gaf het duo aan een heel andere kant op te willen dan het publiek van ze gewend was. Ze stapten af van het cabaret en wilden zich meer richten op muziek. Uit dit idee ontstond Ren Lenny Ren, eerst als single, later werd dit uitgebouwd tot de gelijknamige rockopera.

Het pakte anders uit dan Acda en De Munnik gehoopt hadden. Recensenten spraken over een mooi plan, maar een belabberde uitvoering met slappe teksten, 'die direct de vuilnisbak in hadden gemoeten', schreef Volkskrant-recensent Patrick van den Hanenberg er destijds over. Ook de fans waren niet tevreden dat ze hun kleinkunstgeluid in hadden geruild voor meer rock.

Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer
In 2007 scoorden zij een hit met Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer, dat een terugkeer was naar het meer vertrouwde Acda en De Munnik-geluid. De cd's die zij uitbrachten werden nog goed verkocht maar evenaarden het succes van Naar Huis niet meer.

De laatste jaren hebben beide mannen zich ook op hun solocarrières gericht. Thomas Acda was onder andere te zien in de voetbalfilms All Stars (1997) en het vervolg Old Stars (2011) en de tv-series All Stars, Penoza en Flikken Maastricht en meest recent in de film Chez Nous (2013). Paul de Munnik is voornamelijk in het theater actief geweest, zo stond hij in 2010 in het theater met een stuk geïnspireerd op de nummers van Jacques Brel.

Acda en De Munnik lijken een soort blauwdruk achtergelaten te hebben voor succesvolle muzikale duo's. Veldhuis en Kemper en meest recent Jurk!, gevormd door Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, worden vaak in één adem genoemd met Acda en de Munnik. Ze hebben hetzelfde kenmerkende tweestemmige gezang en gebruiken een mix tussen zang en cabaret. Ook Nick en Simon werden ooit door Jaap Buijs bij elkaar gezocht met Acda en De Munnik in het achterhoofd. Maar dan volkser.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden