Absurdist Le Bleu wint prijs voor beste cabaretier

De Vlaming Begijn Le Bleu heeft op de veertigste editie van het Cameretten festival zowel de jury- als de publieksprijs gewonnen....

De eindstrijd om de cabaretprijs van de 40ste editie van het Cameretten festival was een van de meest interessante finales van de afgelopen jaren. In de kwalitatief hoogstaande finale stonden drie solisten: twee van Vlaamse komaf en een van Antilliaanse origine. ‘Cabaret assimileert,’ concludeerde jury-voorzitter Peter Ouwerkerk.

Net als bij de toewijzing van de VSCD Cabaretprijzen worstelde de jury met de vraag of de fragmenten van de voorstellingen die zij zagen, wel onder de noemer cabaret vielen. Uiteindelijk koos de Cameretten-jury ervoor niet te puriteins te zijn. Dit in tegenstelling tot de VSCD-jury enkele maanden eerder. ‘Kunst verandert met de maatschappij en zo ook het cabaret,’ zegt Ouwerkerk in het jury-rapport. ‘Een strikte definitie hanteren zou deze ontwikkeling ontkennen.’

De Vlamingen Begijn Le Bleu en Lenny, toonden zich geroutineerde cabaretiers. Le Bleu is met zijn theatrale spel en absurdistische sketches een talent die niet zonder discussie onder de noemer ‘cabaret’ valt te rangschikken, maar wel een overtuigende winnaar is van de veertigste editie van het cabaretfestival.

Hij was uiteindelijk de favoriet van zowel jury als publiek. ‘Begijn Le Bleu is de vertegenwoordiger van het Vlaamse cabaret-absurdisme, die onderstreept dat die bron nog lang niet is opgedroogd,’ oordeelde de jury.

Landgenoot Lenny (Lenaert Maes) won in mei van dit jaar het Eindhovense cabaretfestival CabareteSKE en lijkt met zijn Drs. P-achtige luisterliedjes een aangename aanwinst voor het Nederlandse theateraanbod.

De jonge Antilliaan Jandino Asporaat, winnaar van de persoonlijkheidsprijs, heeft een langere weg te gaan. Hij compenseerde zijn gebrek aan spelroutine en verteltechniek met een aanstekelijke bravoure, maar moet zichtbaar nog veel speeluren maken voordat hij zich aan een tournee in de theater kan wagen.

Vorig jaar won Anuar Aoulad Abdelkrim de Camaretten juryprijs en Ted Griffioen de publieksprijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden