About Miss Julie levert een suggestieve en geladen voorstelling op door beheerst spel

Choreograaf Stephen Shropshire vertaalt de intriges in August Stringbergs Freule Julie in suggestieve bewegingen. Het beheerste spel met rust en stilte levert een suggestieve, geladen voorstelling op.

null Beeld
Beeld

Ze lijkt in niets op een freule, behalve in haar koele blik. De Australische danseres Jessica Lyall komt op in een huidkleurig balletpakje, dat blauwe plekken verraadt op haar bovenbenen. Ze kijkt hooghartig en betreedt licht verveeld het dansoppervlak, dat tot dan het domein is van het koppel Stefanos Bizaz (in een makkelijk zittend tenue) en Mette Hersvik (in hooggesloten zwarte klokjurk).

Wie de tragedie kent waarop de Amerikaanse, in Nederland wonende choreograaf Stephen Shropshire About Miss Julie baseert, weet dat het droevig afloopt met deze driehoeksverhouding. In het toneelstuk Freule Julie uit 1888 van August Strindberg beleeft de gelijknamige freule tijdens een zomerfeest een nonchalante flirt met haar vaders knecht. Dat breekt haar op door het onoverbrugbare standsverschil. Hij bedriegt zijn verloofde (de koksvrouw) en denkt een slaatje te slaan uit Julies vrijpostigheid. Zij verspeelt haar eer.

About Miss Julie
Dans
Holland Dance Festival:
Stephen Shropshire & Danish Dance Theater
7/2, Korzo Theater, Den Haag.

Denkbeeldige draden

Een groot deel van Strindbergs broeierige, psychologische machtsspelletjes heeft Shropshire vertaald in veelzeggende bewegingen met uitgedraaide handen en benen. Terwijl in de verte zacht gedoedel klinkt, als feestgedruis, draaien de personages elkaar steeds strakker vast in een net van denkbeeldige draden, die ze in cirkelbewegingen om elkaars lichamen spannen.

De muziek wordt gaandeweg dreigender en leidt naar een prachtig slot, waarin Lyall op haar tenen haar balans probeert te vinden, maar wankel door haar hoeven zakt.

Het middendeel waarin de liefdesdaad wordt verbeeld met droogbloemen - bij Strindberg zijn het lelies - had ruiger gekund. Maar Shropshire laat wel zien hoe een beheerst spel met rust en stilte een suggestieve en geladen voorstelling oplevert. About Miss Julie haalt het net niet bij de intimiteit van Shropshires indrukwekkende duet van een jaar geleden, We Are Nowhere Else But Here. Maar samen vormen duet en trio een fraai tweeluik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden