ABN Amro kaapt betwiste kunst

ABN Amro heeft de afgelopen week in het grootste geheim een groot deel van de kunstcollectie van de in financiële nood verkerende miljonair Louis Reijtenbagh fysiek in handen weten te krijgen.

Van onze verslaggeversMerijn Rengers en John Schoorl

De bank bewaart het doek, waarnaar wereldwijd wordt gezocht, samen met een onbekend aantal andere kunstwerken uit de verzameling van Reijtenbagh in een kluis op een geheime locatie. Dat zeggen bronnen rondom ABN Amro.

De beeldhouwwerken en schilderijen dienen als onderpand voor een lening van 53 miljoen euro die Reijtenbagh heeft lopen bij het Luxemburgse filiaal van de bank. ABN Amro heeft de doeken en beelden in beslag genomen, omdat Reijtenbagh geen open kaart heeft gespeeld over de collectie. Zo wist de bank niet dat hij die ook had beleend bij de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, waar hij inmiddels een schuld van 33 miljoen dollar (23 miljoen euro) heeft opgebouwd. Bij ABN Amro heeft Reijtenbagh geen betalingsachterstand.

Berckheyde
Vorige week leerde ABN Amro uit een publicatie in de Volkskrant dat JPMorgan bezig was de doeken op te eisen. De Amerikanen lieten onder meer beslag leggen op een doek van Gerrit Berckheyde dat in Washington werd geëxposeerd. Het Rijksmuseum kocht dit doek vorig jaar van Reijtenbagh, zonder te weten dat het voor twee miljoenenleningen het onderpand was.

De Nederlandse advocaat van JPMorgan, Marc van Zanten, was vrijdagmiddag niet op de hoogte van het feit dat ABN Amro de werken in bezit had. De Amerikaanse bank speurt al weken intensief naar de kunstcollectie van Reijtenbagh. De miljonair beloofde JPMorgan de werken in zijn appartement in New York te bewaren.

Tijdens een kort geding dat ABN Amro tegen Reijtenbagh had aangespannen, bleek vrijdag dat de miljonair behalve de kunstcollectie nog een aantal bezittingen in onderpand heeft gegeven. Ook heeft Reijtenbagh beloofd mee te werken aan de snelle aflossing van zijn schuld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden