Abke Haring en Koen van Kaam spelen twee mensen die elkaar niet bereiken: een poëtisch en indringend duet

Platina met Koen van Kaam (voorgrond) en Abke Haring. Beeld Kurt Van der Elst
Platina met Koen van Kaam (voorgrond) en Abke Haring.Beeld Kurt Van der Elst

Er slaat een gong, de voorstelling is begonnen. Van de zijkant van het toneel beschijnt een goudkleurig licht een man en een vrouw. Ze zitten op gelijke hoogte en kijken de zaal in. Tussen hen in staat een lange tafel.

Hij staart voor zich uit, in zichzelf gekeerd. Haar zie je piekeren, ze wil hem aanraken, contact maken, iets doen om de status quo te doorbreken, maar het lukt niet, ze hapt naar lucht en zegt ten slotte: ‘Lekkere kroepoek’.

Zij is theatermaker en Toneelhuisactrice Abke Haring, hij is acteur Koen van Kaam. Eerder maakte Haring Unisono, een solo waarin ze, gezeten aan een tafeltje, het publiek deelgenoot maakte van haar gedachtenspinsels.

Nu heeft ze een gesprekspartner, maar makkelijker wordt het niet. Platina toont twee mensen die elkaar niet bereiken en herinnert in die zin aan Harings Flou, met Han Kerckhoffs.

Koen van Kaam (links) en Abke Haring in Platina. Beeld Kurt Van der Elst
Koen van Kaam (links) en Abke Haring in Platina.Beeld Kurt Van der Elst

Stilaan wordt het licht aan de zijkant killer en harder en ontstaat er een soort chiaroscuro-effect waardoor slechts een deel van de personages verlicht is, en de andere helft haast lijkt te ontbreken. Hierbij heeft Jimi Zoet een soundscape gecreëerd die een verre wereld buiten het duo suggereert, waardoor hun eenzaamheid nog voelbaarder wordt.

Ondertussen wringt zij haar lichaam in allerlei bochten wanneer de woorden maar niet komen, of wel komen, maar niet uitdrukken wat ze wil zeggen. Hij kijkt strak een andere kant uit terwijl hij wat terugbromt; in zijn doffe blik ligt pijn besloten. Al hun kleine bewegingen zijn volkomen onder controle en verrassend synchroon.

Zo kijken we een klein uur naar dit poëtische en indringende duet van onmachtigen, dat eindigt in vertrek en wroeging. Aangrijpend en mooi.

Door Toneelhuis & Zuidpool/Abke Haring. Tekst en regie: Abke Haring. Spel: Abke Haring, Koen van Kaam. Geluidsontwerp: Jimi Zoet. 19/4, Bourlaschouwburg, Antwerpen. Tournee t/m 2/6; toneelhuis.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden